Hírek

Sok türelemre lesz szükségük a szombathelyi autósoknak a következő hetekben

2024. április 11., 10:17

Sok türelemre lesz szükségük a szombathelyi autósoknak a következő hetekben, hiszen több forgalmas úton is felújítási munkák folynak részleges vagy teljes zárás mellett. Az interneten számos hozzászólás olvasható, amely ingerült hangnemben firtatja, miért egyszerre történnek a beruházások. Nemény András polgármester Híradónknak úgy reagált: nem vesztegethetik az időt, mert pénzügyi szempontból most ideális a helyzet. Azt is leszögezte, hogy folytatják a beruházás-sorozatot.

Sok türelemre lesz szükségük a szombathelyi autósoknak a következő hetekben

Ahogy arról hétfői Híradónkban beszámoltunk, a héten új lendületet vett a szombathelyi önkormányzat útfelújítási programja. 800 millió forint saját költségvetési forrásból 9 rossz állapotú útszakaszt tesznek rendbe. A Bocskai körúti munkaterületet már korábban birtokba vette a kivitelező, és elkezdődött a munka a Csaba utcában, a Kenderesi utcában, a Brenner Tóbiás körúton illetve a prof.dr. István Lajos körúton is.

Április 5-én kikerült egy tájékoztató videó a város hivatalos Facebook-oldalára az útfelújításokról. Az összeállítást több mint 36 ezren tekintették meg, és közel 150-en hozzá is szóltak. A kommentelők többsége hálás, hogy végre történik valami a város útjain, vannak azonban, akik kifogásolják, hogy egyszerre több helyszínen is nehézkessé válik a közlekedés, és ennek az okát firtatják. Nemény András polgármester Híradónknak úgy reagált, több évtizedes probléma a város rossz állapotú úthálózata, a javítás nem tűrt halasztást, valahol el kellett kezdeni, majd sorban haladnak. Annak, hogy egyszerre több helyszínen, több kivitelezővel dolgoztatnak, részben anyagi oka van.

Nemény András - polgármester

"Így tudjuk gazdaságosan felújítani az útjainkat. A következő hónapokban, fél éven belül be fog érkezni sok uniós forrás, a kivitelezők hirtelen munkához jutnak, és sokkal többe fognak kerülni ezek a munkák. Saját forrásból most feleannyiért tudunk utakat felújítani, mint jövő ilyenkor. Ha sok új utat szeretnénk látni és azt akarjuk, hogy jól hasznosuljon az önkormányzati forintok, nem tudunk mást tenni, ez volt a megoldás."

A hozzászólók egy része további utcák felújítását sürgeti, említik például a Dob, a 11-es Huszár, a Szelestey, Vörösmarty és Wesselényi utcákat. A munka nem áll meg - mondja a polgármester, a TOP Plusz fejlesztési keretből 8,5 milliárd forintot szánnak utak, járdák rekonstrukciójára a jövőben.

Nemény András - polgármester

"Ez most egy egy 800 milliós útfelújítási csomag, ami a legnagyobb a város történetében tavaly már egy 500 millió forint értékű beruházássorozatot megvalósítottunk. Ha az uniós források megérkeznek, az tízszeres nagyságrend lesz, és ahhoz még tudunk tenni hazai forintokat is. A következő 5 év az útfelújításokról fog szólni, minden útra gondolunk, amire a szombathelyiek is gondolnak, sorra vesszük őket, és végig fogjuk vinni ezt is."

Időközben a Rumi úton, a Csititói nagy kereszteződésben is elindult a felújítás a közművek cseréjével. Pénteken kezdődik az aszfaltmarás a mozaik kereszteződés irányába, a munkagépek az egyik sávot foglalják majd el, várhatóan vasárnapig.

A Bocskai körúton pedig ma kezdte el a kivitelező az aszfaltmarást, az előzetesen meghirdetett teljes útzár helyett félpályás forgalomkorlátozás mellett, ami könnyebbséget jelent az autósoknak, sőt, a buszok is a megszokott rendben közlekedhetnek. Elindult a munka Kámon B telepen a Nefelejcs utcában is, a közműcserét követően alvállalkozó bevonásával a Vasivíz Zrt. állítja helyre a burkolatot.