Hírek

Sokan kihasználták a hétvégi jó időt egy kis kertészkedésre

2020. március 30., 19:08
Sokan kihasználták a hétvégi jó időt egy kis kertészkedésre

Sokan kihasználták a hétvégi jó időt egy kis kertészkedésre. Ebben a táplánszentkereszti konyhakertben ősszel már előkészítették a talajt: kistraktorral felszántották a földet, most csak egy frissítő átforgatásra volt szükség.A tavaszi munkák egy részét - a gyümölcsfák metszését és a lemosópermetezést - már elvégezték. Az almafa szépen bontja rügyeit, a barackfa virágait azonban megviselte a fagy, egyelőre nem tudni, mekkora a kár

Előkerültek a magok és a dughagyma - elsőként a korai zöldségeket veteményezték el. Azokban a kiskertekben, ahol ezt már februárban  megtették, szépen mutatkozik a borsó és a hagyma. Szabályos sorokban, nem túl mélyen kerültek a földbe a magok.

Czékus Károly

"Vetettünk sárgarépát, zöldséget, spenótot, zöldborsót, vöröshagymát fogunk duggatni és fokhagymát egyelőre."

A munkálatokba a család legkisebb tagjait is be lehetett vonni. A kapálás, a sorok kihúzása, a magok betakarása és az öntözés nekik való feladat. Az itt megtermelt 10-12 féle zöldséget a családi konyhában használják fel. Ha az időjárás kedvező, borsóból, hagymából annyi terem, hogy szinte az egész éves szükségletet fedezi. Mivel a kertet egyáltalán nem permezik, vegyszermentes alapanyagok kerülnek az aztalra. A veteményezés nagyjából egy hónap múlva a tökfélékkel folytatódik, akkor kerül a földbe az uborka, a főző-, sütő- és csillagtök magja. Április végén, május elején pedig már a paprika- és paradicsompalántákat is ki lehet ültetni.