MNB
MNB - 2

Hírek

Sokan panaszkodnak a városban a különböző kártevők elszaporodása miatt

2012. augusztus 03., 16:55

A patkányok és az egerek például a  a közterületeken, a csatornarendszerben, az élővizek környékén, közösségi helyiségekben is felbukkanhatnak. Az irtással foglalkozó szakemberek folyamatosan tartják a kapcsolatot az önkormányzattal, a vízellátásért és csatornázásért felelős társasággal és a lakásszövetkezetekkel. Vannak viszont olyan kártevők is, amelyeket nem lehet kiirtani.

Sokan panaszkodnak a városban a különböző kártevők elszaporodása miatt

 Rágcsálók elleni irtószerek elhelyezésére készülnek a szakemberek az egyik szombathelyi társasház előtt. A mérget a csatornába rakják le.

"Az a lényeg, hogy véralvadásgátló hatóanyagok ezek mind, És a hatásmechanizmus az összes szernél gyakorlatilag ugyanaz. Az Unióban ezek a szerek mind engedélyezettek."

Ezek az anyagok a szemcséik méretétől függően patkányok és egerek irtására alkalmasak. Ezen a környéken lakossági bejelentés alapján keresik a patkányok búvóhelyeit.

Palkó László, egészégügyi gázmester
"Ez kötelező és törvény határozza meg, hogy védekezni kell a rágcsálók ellen. Több megrendelő is van, aki felelős azért, hogy a közterületeken, a csatornarendszerben, az élővizek környékén, közösségi helyiségekben próbáljunk védekezni a patkányok vagy az egerek ellen."

Vannak lakótelepi házak, ahol a patkányok és az egerek mellett a svábbogarak is problémát okoznak.

Dr. Beliznay Pálné - elnök, BEM Lakásszövetkezet
"Tudomásunkra jut, hogy az önkormányzat irtat, és akkor mi is irtatunk. Tapasztalat, hogyha az önkormányzati területről a patkányok elkezdenek -miután okos állatok-
vándorolni, akkor bejönnek a lakóépületekbe."

Az irtószerek általában a lezárt pincék előterébe kerülnek. A szövetkezet a lépcsőházak, folyosók tisztántartásának fontosságára rendszeresen felhívja a lakók figyelmét.

"Amikor háromszori ürítés van, vagy amelyikháznál kétszeri ürítés van hetente, külön takarítót foglalkoztatunk, hogy a konténer körüli részt, ha esetleg valami kihullott, akkor azt takarítsa össze, hogy még véletlenül se futkozzanak itt a patkányok."

A Pelikán parkban a vetési varjak miatt panaszkodnak sokan.

Both Gyula - növényvédelmi szakirányító, Prenor Kertészeti és Parképítő Kft.
"Azon kívül, hogy itt rendet bontanak és zajonganak, különböző kártevőket és kullancsokat hoznak be, különböző kártevőket, kullancsokat, gyommagokat hoznak be. Tehát olyan dolgokat hoznak a szántóföldől a városba, amelyeket nem kellene."

Mivel ezek az állatok védettek, elpusztítani nem, legfeljebb csak elriasztani lehetne őket.