Hírek

Sokan varrnak saját kezűleg szájmaszkokat

2020. március 25., 17:24

Mosható, fertőtleníthető, ezért újra felhasználható szájmaszkot készít Tali Julianna. Hobbiját, a foltvarrást mellőzi ezekben a hetekben, a gépét csak maszkok varrására használja, és a legnagyobb közösségi oldalon másokat is buzdít erre. Szociális intézményekhez került már jónéhány ezekből a maszkokból, de a lépcsőház lakóinak is jutott - Juli nem kért pénzt érte - azt mondja, ő így tud segíteni a nehéz helyzetben.

Sokan varrnak saját kezűleg szájmaszkokat

Tali Julianna
“Látom magam körül, hogy például boltokban, buszon, utcán nagyon kevesen hordanak még mindig maszkot. A munkahelyeken még mindig nagyon kevés van. Az indíttatás innen jött, így kezdtem el varrni,. Megkeresésék jöttek ezután a Facebook-poszt után, például a kőszegi szociális otthonból, ahol édesanyám is van. A nővérek nem kaptak elég egészségügyi maszkot, kérték, hogy varrnék-e nekik. Természetesen ma indítottam útnak egy kisebb csomagot, hogy tudják cserélni az ottani maszkot.”

Mivel hiánycikk, most sokan varrnak maszkot maguknak, családtagjaiknak és másoknak - például az egészségügyben vagy a szociális ágazatban dolgozóknak. Ez a maszk nem nyújt bizos védelmet a fertőzés ellen, de a viselője azt megakadályozhatja vele, hogy másokat megbetegítsen. Fontos azonban, hogy minden használat után ki kell mosni a maszkot.

Kis Gergely - háziorvos
“A boltban kapható egyszerhasználatos sebészi szájmaszk helyett tökéletesen megfelel. Bármilyen textilből készült szájmaszk ugyenezt a funkciót tökéletesen ellátja. Arra viszont figyelni kell, hogy használat után - ha már nyállal szennyeződött - nap végén mossuk ki, akár naponta többször is. Mosógépben, melegvízzel, nem kell különösebben fertőtlenítővel, hiszen ez saját használatú, más ember nem érintkezik vele. Hatvan fok felett a kórokozók nagy része nem marad életképes. A hagyományos pasztőrözési eljárásnak is ez a lényege. Nem pusztít el minden kórokozót, de a legtöbbet igen.”

A közösségi médiában és a videómegosztókon bárki talál szabásmintát, és elkészítési útmutatót is a mosható maszkok varrásához.