Hírek

Speciális mozi

2016. február 17., 16:59

Első alkalommal rendeztek speciális filmes konferenciát és vetítést Szombathelyen azzal a céllal, hogy megmutassák, milyen lehetőségeket rejt a filmkészítés a fogyatékkal élő emberek számára. Kilenc filmet láthattak az érdeklődők, mind más szempontból mutatja be a sérültek világát.

Speciális mozi

"Szerintem az, hogyha tiszteljük a másikat, becsüljük a másikat."

Neked mit jelent a szeretet? - ezt a kérdést tette fel Vass Sándor, aki a püspökladányi Napfényes Sziget Integrált Intézmény ellátottjaként társaival készített díjnyertes filmet a budapesti speciális függetlenfilm-szemlére. Az alkotó maga is fogyatékkal él, nehezen kommunikál, számára a film a legmegfelelőbb nyelv az önkifejezéshez.

Hajdú Lajos - intézményvezető, Napfényes Sziget Integrált Intézmény, Püspökladány
"Nagyon-nagyon nehéz dolgot dobtunk fel az ellátottainknak, mert ha jobban belegondoltunk, mi sem tudtuk megfogalmazni, hogy mit jelent számunkra a szeretet. Furcsamód mindenki nagyon jól tudott válaszolni."

A filmeken keresztül az egészséges emberek bepillanthatnak sérült társaik világába, a fogyatékkal élők pedig kifejezhetik gondolataikat, és alkotó tevékenységet folytathatnak.  

Fábián Gábor - elnök, Magyar Speciális Mozgókép Egyesület
"Ezek a filmek, etüdök, portrék mind a saját életüket mutatják be. A film ebben a helyzetben olyan, mint egy kapu, ami sok esetben érdekes és titokzatos világ, nehezen megnyitható, de a film által be tudunk jutni."

A szombathelyi programot a speciális mozgókép egyesület és a Nyugat-magyarországi Egyetem pedagógiai szolgáltató központja közösen szervezte azzal a céllal, hogy érzékenyítsék a társadalom tagjait.

Iker János - főigazgató, pedagógiai szolgáltató központ, NymE
"Mi is ugyanazért a célért dolgozunk, amiért az egyesület. Azért, hogy a fogyatékkal élők is integrálódjanak a társadalomba. Legyenek hasznos, boldog tagjai minden más polgárral együtt. Ehhez kiváló eszköz a művészet, a filmművészet pedig különösképpen."

A délelőtti programban filmes szakemberek tartottak előadásokat, délután pedig az őszi speciális filmszemlére érkezett 42 alkotás közül a kilenc legjobbat vetítették le a Savaria moziban.