Hírek

Spórolás szelektív hulladékgyűjtéssel

2010. február 17., 18:50
Január elsejétől 12%-kal emelkedett a szemétszállítási díj Szombathelyen. Az emelésnek az az oka, hogy a vagyonhasznosító csak így tudja kigazdálkodni a költségeit. A lakóközösségek terhei megnőttek, ezért a háromszori konténerürítés helyett sok helyen csupán heti két alkalommal rendelnek szállítást. Így viszont hamarabb megtelnek a kukák.
Spórolás szelektív hulladékgyűjtéssel

Baloghné Horváth Ildikó
Mi külön gyűjtjük a szemetet. Külön PET-palack, pelenka ilyesmi. Aztán szelektív eldobjuk."

Ildikóék így oldják meg, hogy kevesebb szemét kerüljön a ház konténerébe. Megtehetik - mondja, mert viszonylag közel van a lakásukhoz a gyűjtő. Az előírás szerint 1000 háztartásra kell 1 szelektív gyűjtőszigetnek esnie. Szombathelyen 80 ilyen sziget van. Egyre többen választják a hulladékgyűjtésnek ezt a módját.

A Bem Lakásszövetkezet elnöke szerint a lakók sokallták a díjemelést, ezért kellett valamit tenni a költségcsökkenés érdekében.

Dr. Beliznay Pálné - elnök, Bem Lakásszövetkezet
"Próbáltuk azt, hogy a háromszori szemétszállítást kettőre vettük vissza, de ez kiderült, hogy nem elegendő, ezért felhívtuk a lakosság figyelmét, hogy használják a szelektív gyűjtőket!"

Az üveggyűjtőket heti egyszer, a papír és a PET-palackos konténereket heti kétszer szállítja el a SZOVA. Ez eddig elegendő volt.

Vörös Lajos - városgazdálkodási egységvezető, SZOVA Zrt.
"A szigetek bővítését nem tervezzük, ám folyamatosan vizsgáljuk, hogy az egyes gyűjtők számának növelése szükséges-e."

Az egységvezető hozzátette, hogy a szemétszállítás díját minden évben a közgyűlés állapítja meg. Az idei áremelést az 5%-os infláció, valamint a Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás működési költségeinek növekedése indokolta.