Hírek

Spórolna a megye a gázzal és az energiával

2011. február 21., 17:04
Szabad piacról szerezné be a villamosenergiát és a gázt intézményei számára a Vas megyei önkormányzat. Így több tízmillió forintot tudnának megspórolni. Emellett figyelik az energiatakarékossági pályázatokat: nyílászárócserével és épületszigeteléssek ugyanis még több pénzt takaríthatnának meg.
Spórolna a megye a gázzal és az energiával

A Markusovszky Kórház évente több mint 5 millió kWh áramot fogyaszt. Korábban ezért 250 millió forintot fizettek. Hogy olcsóbbá tegyék, közbeszerzési pályázatot írtak ki a villamosenergia szabadpiaci beszerzésére. A nyertes 19 forintos nettó áron szolgáltatja az áramot, így 18 hónap alatt 120 milliót spóroltak meg. Ezt az utat követné a megye a többi intézmény esetében is.

Marton Ferenc - alelnök, Vas Megyei Közgyűlés
"25 százalékot lehetne megspórolni, de azt látni kell, hogy a szabadpiaci ár most magasabb, mint másfél évvel ezelőtt."


Első körben 25 megyei fenntartású intézmény villamosenergia beszerzésére írnának ki közbeszerzést, ezt fél év alatt folytatnák le. A gáz szabadpiaci vásárlása a szombathelyi ingatlanok esetében nehézkes, mert többségüket a távhőszolgáltató fűti, előbb le kellene válni a rendszerről. Néhány vidéki szociális és gyermekvédelmi intézményre azonban kiírhatják a közbeszerzést - mondja az alelnök. Emellett az energiahatékonysági pályázatok adhatnak lehetőséget a további spórolásra: a közeljövőben 250 millió forintra pályáznak, amelyből elvégezhetnék a kőszegi Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény teljes szigetelését és nyílászárócseréjét.