Hírek

Stagnáló születési és magas halálozási mutatók

2019. augusztus 16., 14:09

Nem emelkedett, ám nem is csökkent az idén a születések száma Szombathelyen, a halálozási mutató továbbra is magas.  Ebben az évben eddig két különleghes utónév kérelemet adtak be a szülők engedélyezésre, a Lilibet azóta már szerepel a hivatalos listán.

Stagnáló születési és magas halálozási mutatók

Stagnál a születések száma a vasi megyeszékhelyen: ahogy az elmúlt években, idén július végéig  is 780-an születtek.

A névadásnál minden évben van  néhány különleges ígény, amikor a szülők olyan  nevet szeretnének adni a gyermeküknek, amely még nincs benne a Magyar utónévkönyvben.  Ezeket központilag engedélyeztetni kell. Az idén eddig két nevet kérelmeztek: pozitív válasz született a Lilibet-re, nem kapott viszont szabad utat Nora, a Nóra rövid o-s változata.

Boros Eszter - anyakönyvvezető, Szombathely
“Tavaly, tavalyelőtt, tehát itt az utóbbi öt évben lehet azt mondani, hogy gyakori fiúnevek a Bence, a Máté, Benett, a lánynevek közül pedig a Luca, Benetta, Hanna, Léna, ez még mindig a kedvelt nevek közé tartozik.”

Az egyedi engedélyeztetésben egyébként segít a hivatal: aki hozzájuk fordul, annak egy formanyomtatványt adnak, amelyben a többi között a névkérelem indoklása is szerepel. Ezt ki kell töltenie a kérelmezőnek, majd továbbítják az illetékeseknek a Magyar Tudományos Akadámiára, ott születik meg a döntés.

A halálozás évről évre nagyon sok Szombathelyen: tavaly 2200 embert regisztráltak, idén június végéig pedig már 1168-an hunytak el - ebbe számban benne vannak  a regionális ellátást végző Markusovszky-kórházban történt halálozások is, ami jelentősen emeli a statisztikát.