Hírek

STOP só

2011. február 11., 16:22
Háromszor annyi sót fogyasztunk, mint amire a szervezetnek szüksége lenne. Elindult a STOP só program, melyhez a Szombathely egyetlen közétkeztetéssel foglalkozó cége is csatlakozott. Ősz óta jóval kevesebb sót használnak fel az ételek elkészítésében.
STOP só

A konyhában már kora reggel megkezdődött az ebéd előkészítése. Az Elamen Zrt. látja el a szombathelyi, sárvári és kőszegi óvodákat, iskolákat meleg ételellel. A leves mellé ma almás csirkemellet készítettek a szakácsok. Most már kevesebb sóval mint fél évvel korábban. Az OÉTI programjának köszönhetően már jobban odafigyelnek a közétkeztetésben résztvevők egészségére. Más szabályok szerint is készülnek az ételek.

Rózsás Anikó területi vezető, Elamen Zrt.
"Lehetőleg ne csak egy ember kóstolja az ételt, ugyanis a sós íz mindenkinek mást jelent. Ugyanakkor előnyben részesítjük a zöldfűszereket, a friss, illetve a szárított fűszernövényeket."

Több kutatás is alátámasztotta már, hogy a túlzott sófogyasztás lehet a magas vérnyomás okozója, az pedig nagy eséllyel vezethet agyvérzéshez, vagy szívinfarkushoz. A legutóbbi felmérés kimutatta, hogy a szükséges napi 5 gramm só helyett a magyar nők 14-et, férfiak pedig 18 grammot fogyasztanak. A gyerekek esetében is sokkoló adatot mértek a kutatók, ugyanis az ajánlott 3 gramm helyett 13-at találtak egy óvodai ebédben. Akik rendszeres közétkeztetésben vesznek részt Szombathelyen érzékelték a változást. Az ebédlőasztalokra szándékosan nem tesznek ki sótartót, csak ha a gyerekek, illetve a felnőttek külön kérik.

Tóth Zsoltné tanító
"Ebben az étteremben egyáltalán nem jellemző, hogy sós ételt kapnának, sőt inkább az ellenkezője, és semmiylen ételhez nem szokták igényelni a só használatát."

Somogyi Péterné
"Szerintem ez egy nagyon jó dolog, és jó lenne, ha ez maradna is, és hátha majd a gyerekek is megszokják, mert szerintem, ha rendszeresen így étkezünk, hogy kevesebb a só, akkor egyszerűen már nem is hiányzik annyira."

A tapasztalatok eddig azt mutatják, hogy míg az alsós korosztály nem, a felsőbb évesek és a felnőttek rendszeresen kérik el a sótartókat.