Hírek

Súlyos baleset Egyházasrádócnál

2010. október 19., 15:59
Súlyos baleset történt hétfőn este a 86-os főúton Egyházasrádóc közelében: személyautó ütközött frontálisan egy kamionnal. A gépkocsit vezető fiatalember súlyosan megsérült, kórházba vitték, de nem tudták azonnal megműteni, mert nem volt elegendő készlet abból a ritka vércsoportból, amire szükség lett volna. A vérellátóban kedden egész nap fogadták az önkéntes véradókat, akik a balesetet szenvedett férfin segítettek.
Súlyos baleset Egyházasrádócnál

A személyautó Körmend felől tartott Szombathelyre, amikor Egyházasrádócnál egy útépítéshet érkezett. Ezt próbálta kikerülni, de a manőrvert már nem tudta befejezni, frontálisan ütközött a szemből érkező kamionnal. A járműmonstrum 30 métert tolta maga előtt az autót, mire meg tudott állni. A kocsi sofőrjét tűzoltók szabadították ki a roncsból, súlyos sérüléseket szenvedett. A huszonéves férfi maga is tűzoltóként dolgozik Körmenden. Vércsoportja A RH negatív, ami ritkának számít. A kórházban nem volt készleten elegendő vér, ezért nem tudták rögtön megműteni. A vérellátóba vártak mindenkit, aki segíteni tud. Jöttek a tűzoltó munkatársai, rendőrök, vámosok és családtagok, tele volt a folyosó. Ottjártunkig 40 egység vért vettek le, amivel bőven túlteljesítették a műtéthez szükséges mennyiséget.

Ferenczi Zsuzsanna
"Szeretnék vért adni, és másokon segíteni, ezért jöttem."

A RH negatív és 0 RH negatív vércsoportú önkénteseket vártak. Először orvosi vizsgálaton estek át, ahol kiderült, van-e elég vörösvértest a vérükben ahhoz, hogy vért adhassanak. A Vérellátónak hasonló esetekre jól működő jelzőrendszere van.

Dr. Lantai Szilvia - transzfúziológus szakorvos, területi vérellátó
"Mi magunk is hívtunk be önkéntesenet, de sokan jöttek a fiatalember családjából, ismerősei, munkatársai közül. Nekünk van egy listánk olyan véradók telefonszámával, akik ilyenkor hívthatók."

A vérből háromféle készítményt állítanak elő, így a most levett mennyiségből más betegeknek is bőven jut majd.