Hírek

Sűrű köd közvilágítás nélkül

2011. január 12., 18:03
A keddi ködben a város belterületén is jelentősen csökkent a látótávolság, mely jócskán megnehezítette az autósok és a gyalogosok közlekedését. Ráadásul több helyen a közvilágítás sem működött.
Sűrű köd közvilágítás nélkül

Ez már a korábban is okozott bonyodalmakat a város több pontján. Az áramszolgáltató szakemberei folyamatosan javításokat végeznek a megye területén.


Sűrű köd szállt le a városra, az utcákban még a túloldalra sem lehetett ellátni. Ráadásul a közvilágítás sem segítette a közlekedőket, mert délután háromnegyed 5 tájban még nem világítottak a lámpák. Az áramszolgáltató vezérlőrendszere ugyanis nem veszi figyelembe az időjárási viszonyokat.

Topor Imre
"Ha figyelembe vennék nem volna rossz, mert ha köd van ahogy említette jobban lehetne látni."

Antal Éva
"Kellemetlen, de itt azért lehet látni."


A közvilágítás rendszere egyelőre nem alakítható az időjárási viszonyokhoz, minden településen egységes.
"Magyar szabvány rögzíti, hogy hány óra hány perckor kell kikapcsolnia a közvilágításnak." - mondja a városüzemeltetési osztály vezetője. A téli időszakban emiatt előfordulhat, hogy nincs kellő megvilágítás a hosszú hajnali és szürkületi időszakban.

Lakézi Gábor - osztályvezető, Városüzemeltetési Osztály
"Ez okozhat a közlekedésben problémát, ugyanakkor orvosolni rendkívül nehéz, mert ettől az országos rendszertől történő eltérés jelentős beruházát igényel. Nemcsak az egyszeri beruházás, hanem a közvilágítás megnyújtása - annak bonyolultságán túlmenően - többletköltségeket okoz az adott településnek."


Épp ezért az országban még egy város sem kérte az egyedi közvilágítás bekapcsolását - tudtuk meg az Eon munkatársától. Jelenleg egy új rendszer kialakításán dolgoznak.

Egyházi Nikolett - kommunikációs munkatárs, E.on
"Figyelembe fogja venni az adott területen fennálló fényviszonyokat, tehát annak megfelelően fog a közvilágítás ki és bekapcsolni. Ennek bevezetése amennyiben az önkormányzatok ezt igényelni fogják, ez évben meg fog történni."


Azt, hogy ez mennyibe fog kerülni még nem tudják pontosan, de jelentős igény van rá az önkormányzatok részéről - mondta el Híradónknak az Eon munkatársa. A rendőrség tájékoztatása szerint tegnap nem történt baleset a megye útjain a köd miatt, pedig a nyálkás, csapadékos utakon ilyankor több baleset szokott előfordulni.

Párás, esős idő várható holnap, illetve hétvégén ismét lehet ködre számítani a meteorológusok szerint, ezért az utakon közlekedők fokozottan figyeljenek a napokban.