Hírek

Szabadfogas - az országos akcióhoz Szombathely is csatlakozott

2021. január 19., 16:31

Az AGORA is csatlakozott a Szabadfogas elnevezésű országos kabátcsere-akcióhoz, melynek célja a rászorulók segítése a hideg, téli időben. Az MMIK elé kihelyezett fogasra a felajánlók feltehetik megunt kabátjukat, akinek pedig szüksége van rá, elvehet egyet. Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület központjánál évek óta megtalálhatók a kabátok a kerítésen, így van ez most is.

 

Szabadfogas - az országos akcióhoz Szombathely is csatlakozott

Napközben is alig emelkedik nulla fok fölé a hőmérséklet, meleg ruha nélkül nem tanácsos kilépni az utcára. Néhány éve elindult a Szabadfogas akció az ország több városában: közterületre ruhatartó állványokat helyeztek, ahová a felajánlók feltehetik megunt, jó állapotú kabátjaikat, aki pedig úgy érzi, szüksége van rá, elvehet onnan egyet. A mozgalomhoz idén először az AGORA is csatlakozott, az MMIK előtti téren álló fogason női, férfi, vékonyabb, vastagabb, szövetkabátok és dzsekik is lógnak. Ha fázol, vigyél kabátot - erre biztat a felirat, sokan élnek is a lehetőséggel.

Horváth Zoltán - igazgató, AGORA
"Pár nappal ezelőtt helyeztük ki, amikor feltettük ezeket, már jött egy érdeklődő hölgy, hogy lehet-e kabátot vinni, természetesen mondtuk, hogy erre van lehetőség, abban a pillanatban volt tehát érdeklődés. Ahogy jövök-megyek a környéken, látom, hogy folyamatosan cserélődnek a kabátok, tehát elkezdték használni és adományozni a kabátokat a szombathelyiek."

Évek óta megszokott látvány télidőben, hogy a nagycsaládosok egyesületének központjánál, a Bocskai és Semmelweis utcák sarkán kabátok függnek a kerítésen. Az év közben érkező ruhaadományokból ilyenkor kiválogatják a vastag holmikat - nem csak kabátot, de nadrágot, pulóvert, sapkát, sálat is - és a kerítésre helyezik azokat. Bárki elvihet onnan egyet, ha meleg öltözékre van szüksége. Ahogy fogynak, úgy pótolják a vállfákat az egyesület munkatársai. A kabátok mellett a rászorulók pékáruval teli zacskókat is találnak a kerítésen.

Görcz Gyula Csaba - elnök, Alpokalja Nagycsaládos Egyesület
"Megállapodtunk egy szombathelyi pékséggel, hogy az aznap záráskor megmaradt pékárut el tudjuk hozni reggel nyitáskor, ezt követően tudnak bejönni egyrészt tagjaink, vagy nem tagok, rászorulók, és ingyenesen tudnak válogatni, kinek, mire szüksége van, el tudják vinni."

"Mindig állítunk össze, egy kis pizza, egy kis sajtos."

Pogácsa, zsemle, kenyérfélék, édes és sós péksütemények sorakoznak a ládákban. Bőven jut belőle minden éhes szájnak. A Szatyornyi Szeretet akció keretében minden délelőtt kikerülnek a csomagok a kerítésre.