MNB
MNB - 2

Hírek

Szakképzési fórum: Ezer betöltetlen álláshely Vas megyében

2011. október 27., 17:13

Leginkább a feldolgozóiparban, a gépgyártás területén, a gépjárműipari beszállítók részéről mutatkozik munkaerőigény. Idén több vállalkozás fordult segítségért a régió kamaráihoz, hogy találjanak megoldást a szakember-utánpótlásra. Többek között ez is téma volt a mai szakképzési fórumon.

Szakképzési fórum: Ezer betöltetlen álláshely Vas megyében

Betanított munkásokra, mérnökökre, elektronikai területen dolgozó szakemberekre van most a legnagyobb szükség a megyében. A hiány pótlásának kulcsa a képzés: megfelelő  pályaorientációs tevékenységgel a diákokat a hiányszakmák felé kell terelni, és a gazdaság igényeihez alakítani az oktatás rendszerét - hangzott el a mai fórumon. Az már biztos, hogy négyről három évre csökken a szakképzés időtartama, és több lesz a gyakorlati óra.

Kovács Vince - társelnök, regionális képzési bizottság
"A gyakorlatorientált képzésre a gazdaságnak nagy igénye van, az iskolák részéről nem egyszerű az átállás, hiszen emberi sorsokról van szó, megváltozott tanrendekről van szó, mást kell csinálni mint eddig, rövidebb idő alatt kell egy képzett szakembert kihozni."

A regionális képzési bizottság az igények alapján évente meghatározza azt a tíz hiányszakmát, amit ösztöndíjjal tesznek vonzóbbá a fiatalok előtt. Idén egy helyen változott a lista, a mezőgazdasági gépszerelő helyére a villanyszerelő került be.

"Az OKJ-nak van egyfajta súlya a munkaerőpiacon."

Folyamatosan változtatják az Országos Képzési Jegyzék összetételét is, hogy a rendszer egyszerűbbé és átláthatóbbá váljon. Kikerültek belőle azok a szakmák, amelyeket 1 évnél vagy 300 óránál rövidebb idő alatt el lehet sajátítani. Jelenleg 400-450 alapszakma és azok társszakmái szerepelnek a jegyzékben. A cél az, hogy csak olyan képzéseket tartalmazzon, amelyekre igény van, és valóban képzett szakembereket ad a piacnak.