Hírek

Szakmai fórumot tartottak a megújult AGORA Művelődési és Sportházban

2015. augusztus 27., 19:33

Az immár akadálymentesített létesítményben lehetővé vált, hogy az eddig három ingatlanban megvalósítható rendezvények egy térben, egy időben is működhessenek egymás mellett. A kulturális események szervezésénél az AGORA munkatársai a helyi óvodák, iskolák javaslatait is várják.

Szakmai fórumot tartottak a megújult AGORA Művelődési és Sportházban

„Szombathely fejlődik, újra megállapíthatjuk, egyre gyakrabban és a jövőben reményeim szerint még többször!”

Ezekkel a szavakkal kezdte beszédét Hende Csaba honvédelmi miniszter a szakmai fórumon. A politikus kitért többek között a napjainkban Európát sújtó tömeges migrációra is.

Hende Csaba – honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő
„A kultúránkat, a civilizációnkat, amelynek a palotája ez a ma átadásra kerülő épület, ezt bizony időnként meg kell védenünk és megvédeni csak úgy tudjuk, hogy erővel erőt szegezünk szembe.”

A több mint fél évszázados múltra visszatekintő sportház jelentős változáson esett át az elmúlt hónapokban. A több mint 1500 négyzetméteres színházterem a város legnagyobb befogadóképességű klasszikus rendezvényterme. Az önkormányzat egy 2013-as pályázat révén valósította meg az épület átépítését. Az Európai Unió és a magyar állam 685 millió forinttal támogatta a projektet, amely közel 330 millió forintnyi saját erővel is kiegészült, így a kivitelezés teljes összege több mint 1 milliárd forint volt.

Puskás Tivadar – polgármester
„Az itteni épület mindig a kultúrának, sportnak, mindig annak a temploma volt , hogy értelmesen, okosan, magyarul a magyarokra jellemző módon hogyan lehet eltölteni a szabadidőt.”

A szakmai fórumon javaslat is született az intézmény új nevére vonatkozólag. Ezt a körzet képviselője, Takátsné Tenki Mária fogalmazta meg, aki az AGORA Ház mellett tette le a voksát. Egyúttal megköszönte a környéken élők türelmét, akik elviselték a munkálatokat kísérő zajokat. Elhangzott az is, hogy az új létesítménnyel a város egy olyan közösségi teret nyert, amely nemcsak Szombathely, hanem a régió kulturális fellegvára lett.

Parais István – igazgató, AGORA – Művelődési és Sportház
„Mi most itt egy fizikai teret kaptunk, és kollégáimmal már most lelkesen dolgozunk azon, hogy ezt szellemiséggel, kultúrával értékkel megtöltsük és kicsit utalnék az előzőekhez: őrvidéki magyarságtól egészen a muravidéki magyarságig.”

A Sportházban egyes kiegészítő elemek még elhelyzésre várnak. Az új kulturális központ nagyszabású nyitógálája október 3-án lesz.