Hírek

Szakmát a kézbe

2019. szeptember 17., 14:31

Szakmát a kézbe – ez is lehet a mottója a vidék legnagyobb munkaerőpiaci rendezvényének, a negyedik Vas megyei Karrierhétnek, amelyre főként a pályaválasztás előtt álló felső tagozatosokat várják. A kamara többnapos programsorozatán a megye 24 munkáltatója mutatkozik be a sportházban.

Szakmát a kézbe

A forrasztást is megtanulhatják az egyik szombathelyi nagyvállalat standjánál a diákok, a cégek egyre inkább élményalapú tájékoztatással akarnak kedvet csinálni a fiataloknak, hogy azt a szakmát válasszák, amelyre a munkáltatóknak leginkább szüksége van. Több kiállító visszatérő résztvevője a karrierhétnek.

Pákozdi Gábor – ügyvezető igazgató, IVY Technologies Kft.
Jelen vagyunk minden olyan eseményen, ahol középiskolások, vagy általános iskolások felsőtagozatosai jelen vannak. Megpróbáljuk bemutatni játékos módon, amit mi csinálunk. 17.42

A Vas Megyei Karrierhétre a megye iskoláiból több ezer diákot hívtak.

Szatmári Boglárka – tanuló, Derkovits-iskola
Hetedik osztályos vagyok és azért jöttem el, hogy több mindent megismerjem, és tudjam, milyen szakmát szeretnék. 13.40

A diákok közül néhányan már határozott elképzeléssel jöttek.

Vass Fanni Mária – tanuló, Neumann-iskola
„Hetedik osztályos lennék a Neumann János Általános Iskolából, és igazából pszichológus és ügyvéd szeretnék lenni. 14.33 Engem azért foglalkoztat ez a pálya, mert van egy ismerősöm, akit nagyon boldoggá tesz a munkája és izgalmas tűnik így kívülről ez a munka.”

A pályaválasztást segítő rendezvény megnyitóján a megyei kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy feszessé vált a munkaerőpiac. Vas megyében 3% alá csökkent a munkanélküliség, emelkedtek a bérek, de további fejlesztésekre van szükség.

Rodler Tamás – foglalkoztatási főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
Jelentős mértékben nőtt a szakemberek iránt az igény, jelentősen és folyamatosan nőtt a kínált bér a cégek részéről. Tehát ma aki szakmát választ, és azzal próbál boldogulni, nagyon jó életminőséget tud biztosítani magának.

Országosan, de a határ közelsége miatt Vas megyében fokozottan jelentkezik a szakemberhiány.

Dunai Péter – főtitkár, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
„A megoldás az lenne, ha vissza tudjuk csábítani ezeket a munkavállalókat, részben pedig az, hogy azokat a fiatalokat, akik belépnek a középfokú képzésbe, arra orientálni, hogy szakmát tanuljanak, mégpedig olyan szakmát, ami később biztos megélhetést biztosít nekik.”

A rendezvény célja a pályaválasztás segítése.

Kovács Vince – elnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
„Azt gondolom, hogy 14-15 éves korra belső indíttatás már minden fiatalban van, és ha ez megfelelő szülői-pedagógusi segítséggel társul, akkor jó pályát választanak. Nem feltétlenül szükséges egy gimnáziumban kezdeni.”

A IV. Vas Megyei Karrierhéten első ízben jelent meg kiállítóként és médiatámogatóként is a Szombathelyi Médiaközpont.