Hírek

Szakmaválasztó

2011. január 25., 14:50
Továbbra is hiány van többek között gépi forgácsolókból, hegesztőkből a szombathelyi gyárakban. Szakembereket nemcsak a munkerőpiacon keresnek a cégek, hanem már az iskolákban megpróbálják kiválasztani a legjobb tanulókat. Hétfőn a legnagyobb szombathelyi gyárak képviselői a Puskás-iskolában tartottak tájékoztatót.
Szakmaválasztó

A Puskás-iskola diákjainak egy része az LUK tanműhelyében szerezheti meg gyakorlati ismereteit a gépi forgácsolásról. Korszerű gépeken dolgozhatnak a tanulók, ami megkönnyíti a későbbi elhelyezkedést is. A szakmaválasztó tájékoztatón arról is informálódhattak a diákok, hogy milyen feltételekkel kerülhetnek be a nagyobb szombathelyi gyárak tanműhelyeibe.

Hergovics Csaba - tanműhelyvezető, LUK Savaria kft.
"Elmondom, hogy milyen lehetőségeik lesznek a gyerekeknek nálunk, mit kapnak, mit várunk el tőlük, milyen lehetőségeik vannak, ha befejezik az iskolát, illetve hogyan tudnak hozzánk bekerülni."

A kétéves, szakiskolai alapozó képzést befejező 10. osztályosok, valamit az érettségi előtt álló végzősök és szüleik teljesen megtöltötték az előadóvá átalalkult iskolai éttermet. 5 osztály diákjainak kell a következő hetekben eldönteniük, milyen szakterületen folytatják tanulmányaikat a 11., illetve 13. osztályokban.

Barki Richárd - tanuló, Puskás Tivadar Szakképző Iskola
"Azért jöttem el, mivel a következő hónapokban el kell döntenem, hogy milyen irányba szeretnék továbbtanulni. Mindenképpen elakartam jönni, plusz amit eldöntöttem, hogy forgácsolószakon szeretnék maradni, érdekelt, hogy milyen lehetőségeim vannak ezen belül."

Az iskola negyedik éve szervezi meg a diákok és szüleik számára a tájékoztatót.

Szentgyörgyvári Róbert - gyakorlati oktatásvezető, Puskás Tivadar Szakképző Iskola
"Amikor pályaválasztásra kerül sor, a gyerekek nem tudják, hogy egy szakképesítés mit tartalmaz, milyen feladatok vannak, milyen munkakörülmények közé kerülnek a gyerekek."

Tapasztalatok szerint egyre nagyobb az érdeklődés az iskolában indított szakképzések iránt. Nemcsak más szakiskolából, szakközépiskolából jönnének tanulók. Vannak olyan szülők, akik gimnáziumból iratnák át gyermekeiket a Puskásba.