Hírek

Szalon a Zenei Tanszéken

2011. december 13., 16:51

Második alkalommal változott szalonná a Nyugat Magyarországi Egyetem Zenei Tanszéke. A szervezők célja, hogy a Liszt-év végéhez közeledve bemutassák a sokoldalú művészt a közönségnek, és megidézzék a századforduló nagy alakjait. Tegnap este Széchenyi István, Blaha Lujza és Erkel Ferenc is megelevenedett a hangműhely jóvoltából.

Szalon a Zenei Tanszéken

Ünnepi díszbe öltözött a Liszt-terem az egyetem Zenei Tanszékén. Advent harmadik hétfőjén Liszt Ferenc zeneszerzőre emlékeztek.

„Ezt a mai napot úgy rendeztük meg, hogy sok-sok arcát megmutassuk annak a Liszt Ferencnek, akit Liszt abbé fog lezárni a mai este"

2011-ben ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. A programsorozatok végéhez közeledvén a Zenei Tanszék szalont rendezett, hogy saját történelmi környezetébe helyezhesse vissza a sokoldalú művészt.

Iván Ildikó, Artisjus-díjas operaénekes
„Mi szeretünk játszani, néha van csak mód arra, hogy belebújjon egy másik személyiség bőrébe. Ezt nagy örömmel és átéléssel teszik."

Megelevenedtek a századforduló nagy emberei, akik részt vettek a szellemi reformban. Többek között Blaha Lujza, Déryné Széppataki Róza és Deák Ferenc is az est díszvendégei voltak. Gróf Széchenyi István jelmezét Fűzfa Balázs öltötte magára, aki a tavalyi Széchenyi-konferencia után úgy érezte, igazán testhez álló feladatot kapott.

Fűzfa Balázs- irodalomtörténész
„Reszkető lábbal, és térdekkel bújik, de persze tudja az ember, hogy csak játék, úgyhogy mindenképp az öröm és a megtiszteltetés az első, amit az ember érez. Ha egyetlen gondolattal sikerült méltónak lenni hozzá, már megérte."

 Berta Áron
„Már kiskorom óta nagyon szerettem, meg apuék is mindig vittek, és akkor én mindig néztem és játszottam rajta. Nagyon megtetszett nekem."

Zenetörténészek szerint Liszt Ferenc életének legizgalmasabb korszaka gyermek-és ifjúkora. Példaképe Mozart volt, az ő d-moll Fantáziája csendült fel a gyermek Liszt előadásában.