Hírek

Számos közelgő programra hívták fel a figyelmet a civilek

2019. június 12., 14:27

Az igény, és most már a szándék is megvan Szombathelyen ahhoz, hogy japán központot alapítson egy civil szervezet - a fejlesztéshez adományokat gyűjtenek. Erről, és a herényi városrész közelgő programjáról is szó volt a legutóbbi sajtóreggelin.

Számos közelgő programra hívták fel a figyelmet a civilek

Ez a közel százéves, Jókai utcai épület most lakatlan, de hamarosan felújíthatják, és újra élet költözet bele. Erre gyűjt a távolkeleti kultúrát népszerűsítő szombathelyi egyesület, amelynek képviselője a legutóbbi civil sajtóreggelin ismerette terveiket.

Gaál Krisztina - gazdasági vezető, Magyar-Japán Baráti Társaság Szombathely
“A célunk egyrészt ennek a megmentése, tehát nem akarjuk átalakítani, ugye helyi védett, annyira nem is tudnánk. A régi fényét szeretnénk visszahozni, ugyanis teljes elhanyagoltságban az enyészet áldozata jelenleg. És Szombathely életébe hoznánk egy plusz színesítést azzal, egy plusz színképet, hogy ezt egy japán központtá alakítjuk.”

A tízéves hagyománnyal rendelkező japán nap szervezői június 16-án, vasárnap délután 5 órára várják az érdeklődőket az egyetem C épületébe, ahol az Ataru Taiko dobszínház ad jótékonysági koncertet a leendő központ javára.

Szintén ezen a hétvégén rendezik meg a Herényi Esszenciák családi programot.

Nagy Krisztina - ügyvezető titkár, Herényi Kulturális és Sport Egyesület
“Az a különlegessége, hogy nem a Herényiek Házában tartjuk, hanem Herény városrész otthonaiban azoknál a lakóknál, lakótársainknál, akik úgy gondolják, úgy gondolták, hogy megmutatják magukat, mégpedig azt a mesterséget vagy azt a tudást, vagy éppen azt a foglalkozást, amiben ők jók.”

Lesznek kertészetek, ahol évelőket, máshol bonsai-okat lehet megnézni, de képeslap csere-berére és népdaltanulásra is lehetőség nyílik a Szombathely északi virágos kapujaként emlegetett városrészben. A részletes program a herényiek háza honlapján olvasható: www.herenyiek.hu