Hírek

Százéves a Zonta mozgalom

2019. október 21., 14:23

Százéves a Zonta mozgalom, erre a szombathelyi klub egy villámcsődülettel hívta fel a figyelmet péntek délután a Fő téren. A járókelők információt kaptak a szervezet tevékenységéről, meghallgathatták Tóth Dániel énekét, ajándékot is kaptak a klubtól.

Százéves a Zonta mozgalom

Középiskolások, zontianok és barátaik esernyőket tartottak a magasba, felülről jól látszott a Zonta felirat.

A Zonta Clubot 1919-ben hívta életre New Yorkban egy újságírónő a hátrányos helyzetű nők támogatására, érdekeik védelmére. A Zonta hálózathoz Magyarországon először szombathelyi asszonyok, lányok csatlakoztak 1990-ben.

Mák Károlyné - alapító tag, Zonta Club Szombathely
“A kelet-európai országok közül elsőként Szombathelyen született meg a szombathelyi Zonta Club. Mindjárt abban az évben létrehoztuk a Zonta Alapítványt a mozgássérült gyermekekért. Ma már ez nem teljesen tiszta, mert felnőtt korba lépők is vannak köztük. “

A  sérült gyermekekkel való foglalkozás, családjaik, intézményi nevelőik segítése - kezdetben például a Divatbemutató kicsit Másképp rendezvénnyel - már csak az egyik célja szervezetnek.

Jószolgálati tevékenységük kiterjed a gyermeküket egyedül nevelő anyákra, beteg gyermeket vagy időst ápoló családokra is.

Emellett ösztöndíjjal támogatják a Művészeti Szakgimnázium egy-egy nehéz sorsú tehetséges diákját, a felsőoktatásban eredményesen tanuló fiatalokat, valamint pályázati lehetőséggel ösztönzik a nők közéleti szerepvállalását.

Takátsné Tenki Mária - alapító tag, Zonta Club Szombathely
“Nekem a Zonta egyesületünk motiváló erő. A közéletben dolgozom, a Zonta mint előiskola nekem nagyon sokat adott ahhoz, nemzetközi tapasztalatokat is, hogy ezt a közéletiséget minél jobb színvonalon tudjam végezni.”

Az egyesület munkájában az alapítás óta ötvenöten vállaltak szerepet. Kocsis Henrietta három gyermek édesanyja, két munkahelyen dolgozik, doktori képzésben vesz részt, emellett a Zonta önkéntese.

Horváthné Kocsis Henrietta - zontian
“Én úgy érzem, hogy a karma törvénye működik, tehát hogy igazából akkor lehetünk boldogok, ha mi is adunk. Ahzt nem egy közhelynek gondolom, hogy adni jó, és jobb mint kapni, hanem a valóságban is ezt érzem.”

A klub munkáját népszerűsítő villámcsődület végén a járókelők Szent Márton kiflit kaptak, amit megoszthattak másokkal.