Hírek

Szekundáns volt Rapport Richárd

2013. május 08., 21:12

A két nemzetközi nagymestertornából álló Aljechin-emlékversenyen  volt egy francia klasszis sakkozó szekundánsa Rapport Richárd. A séi sportoló olyan világsztárok játékáról készített elemzéseket megbízója számára, mint Anand, Kramnyik és Aljechin.

Szekundáns volt Rapport Richárd

Újabb jelentős állomásához érkezett Rapport Richárd pályafutása, ugyanis a 17 esztendős sakkozót kérte fel szekundánsának, vagyis segítőnek  a franciák klasszisa, Laurent Fressinet. A gall játékos a Párizsban kezdődő és Szentpéterváron véget érő  Aljechin-emlékversenyre vitte magával a magyar játékost,  melyen olyan világsztárok játékát kellett elemeznie, mint Kramnyik, Anand és Aljechin.

Rapport Tamás menedzser
“Úgy gondolom, hogy mivel a Fresinett-nek az általa kidolgozott nyitásokkal sikerült előnyt elérnie, sőt öt győzelmet aratnia, ez egy olyan önbizalomépítés volt a Ricsi számára, hogy gyakorlatilag nem lesz semmilyen kisebbségi komplexusa vagy feszültség benne, ha összecsap ezekkel a játékosokkal.”

A  klasszisok sorát  felvonultató Aljechin-emlékversenyen  remekül szerepelt a francia Laurent Fressinet, ebben pedig jelentős érdeme volt Rapport Richárdnak is. A Haladás VSE sakkozója ugyan nem minden játéknapon volt ott a tornán, de többször találkozott a exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal és a jelenlegi világelső Viswanathan Ananddal is.

Rapport Richárd sakkozó, Haladás VSE
“Nagyon-nagy élmény volt nyilván az, hogy ezek ellen a játékosok ellen készülhettem. Azon nevettünk többször is, hogy a Kramnyikot két éve még istennek tekintettem, most pedig már ellene kell készülni. Ez mindenképpen furcsa volt, de szerintem pozitív.”

A világranglista 69. helyén álló Rapport Richárd legközelebb egy jelentős,  hét fordulóból álló svédországi tornán vesz részt. A május 20-án Malmőben kezdődő viadalon reális esély lesz arra, hogy a magyar sakkozó tovább növelje jelenlegi 2674 élőpontját.