MNB - 2
MNB

Hírek

Szemétszedés a Parkerdőben

2015. május 21., 18:05

Autógumi, linóleum, konzerves dobozok és flakonok – néhány óra alatt több mint 50 zsák szemetet szedtek össze a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola diákjai. Az intézmény együttműködési megállapodást kötött a Szombathelyi Erdészeti Zrt-vel, amelynek egyik fontos része a környezet tehermentése.

Szemétszedés a Parkerdőben

Zsákokkal és kesztyűkkel felszerelkezve vették be magukat a szombathelyi Parkerdőbe a Hefele Szakképző iskola diákjai szerda reggel. A vizsgázó vagy vizsgára készülő végzősökön kívül mindenki kijött, hogy tehermentesítse az erdőt.

Baranyai Junior tanuló, Hefele Szakképző Iskola
Úgy gondolom, sok szemét van, mert mindenki idehordja a környékről a szemetet. Az állatoknak sem tesz ez jót. Meg az egész természetnek.

A zsákok gyorsan teltek, volt mit összeszedniük a tanulóknak és tanáraiknak.

"Találtam egy rossz cipőt, elég érdekes állapotban van. Biztos hiányzik annak, aki elhagyta."

Az iskola nemrég együttműködési megállapodást kötött a Szombathelyi Erdészeti Zrt-vel.

Varga Péter közjóléti csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A megállapodás első része a hulladékgyűjtés, a környezet tehermentesítése. A megállapodás olyan pontokat is tartalmaz, ami az iskola programjában bent van, minket meg a közjóléti munkánkban segít.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2010-tól közel 600 millió forintot fordított saját forrásból közjóléti beruházásokra, a pihenő- és tűzrakóhelyeket, és az egyéb létesítményeket, például erdei tornapályákat azonban karban is kell tartani. A megállapodásnak köszönhetően ebben is segítenek a Hefele iskola diákjai.

Szalai Péter igazgató, Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola
Mi az iskolában alapvetően építő-, és faipari képzéssel foglalkozunk, úgyhogy a munka nem idegen a tanulóktól. Ez az a terület, ahol tudunk segíteni, és úgy látjuk, hogy van segíteni való.

Az erdőgazdaság munkatársai és közfoglalkoztatottjai rendszeresen összegyűjtik az erdei pihenőhelyek, valamint a kék túra útvonalak mentén a szemetet. A Szombathelyi Parkerdőben sajnos mindig van mit összeszedni, bár az utóbbi időben némi javulás mutatkozik – mondta el híradónknak az erdészet közjóléti csoportvezetője. A szakképző iskola diákjai most néhány óra alatt mintegy 6 m3 hulladékot gyűjtöttek össze, melynek elszállításáról az erdőgazdaság gondoskodott.