Hírek

Önkéntes szemétszedők

2011. május 02., 14:19
Igazi kincseket rejt a Potyondi árok - ez derült ki a hétvégi tavaszi nagytakarításon. A város több pontján gyűjtötték az elszórt hulladékot az önkéntesek. A politikusok a Potyondi árkot és a Csónakázó tó környékét tisztították.
Önkéntes szemétszedők

Puskás Tivadar és a képviselőtestület néhány tagja szombat reggel a Potyondi ároknál szedte a szemetet. Itt kezdték meg a városi tavaszi nagytakarítást. A politikusok ezzel az akcióval hívják fel az emberek figyelmét a környezet védelmére. Az elszáradt növényzet alatt is lépten- nyomon szemétre bukkantak a képviselők.A sörösdobozok, nejlonzacskók, különböző használati tárgyak kerültek a zsákokba. A polgármester úgy fogalmazott: a földet nem őseinktől örököltük, hanem utódainktól kaptuk kölcsön azért, hogy vigyázzunk rá.

Dr. Puskás Tivadar - polgármester
"Vigyázni kell mindenre, vigyázni kell környezetünkre, ne szemeteljünk. Ez is hozzátartozik a kulturált élethez, hozzátartozik ahhoz, hogy a jövőben élhető legyen a Föld."

Ezért tisztították meg a Csónakázó tó környékét is. Itt már többen gyűjtötték a szemetet. Míg a tó partján viszonylag kevés, a szigeten annál több dolguk akadt az alkalmi takarítóknak.

Marton Zsolt - alpolgármester
"Nyilván nem lehet ennyi emberrel megtisztítani egy környéket, egy környezetet, de fel lehet hívni a figyelmet ennek fontosságára. Szombathelyen jó néhány iskola, oktatási intézmény, óvoda szervez hasonló rendezvényeket."

A padok környéke cigarettacsikkel volt tele, a bokrokból zsebkendők, könyvek is előkerültek. Itt már nemcsak a politikusok szedték a szemetet, hanem szerkesztőségünk, és a megjelent médiumok képviselői is munkába álltak.

Egyed Bernadett - újságíró, Westindex
"Kiskorom óta arra tanítottak otthon is, hogy figyeljünk a környezetünkre és ezért úgy gondoltam, hogy itt is jó példát mutathatunk arra, ha csatlakozunk ehhez az akcióhoz."

Az akcióhoz az Önkéntes Centrum biztosította az eszközöket. Május 21-ére országos hulladékgyűjtő kampányt szerveznek. A TeSzedd programra önkéntesek jelentkezését várják. A közös szemétszedésre országosan eddig több mint 50 ezren, Vas megyében ötezren jelentkeztek.