Hírek

Szemétszedő akció és kézműves délután a Szociális Héten

2019. április 26., 13:32

Szemétszedő akcióval és a generációk közötti párbeszédet segítő kézműves délutánnal folytatódott csütörtökön a Szociális Hét programsorozata. A hátrányos helyzetű embereket fókuszba helyező rendezvénynek a környezettudatos szemlélet kialakítása, valamint az idősek iránti érzékenyítés is célja.

Szemétszedő akció és kézműves délután a Szociális Héten

"Egy növényből több van a Gayer parkban."

Rendhagyó biológiaórán vett részt a Kanizsai-gimnázium két osztálya: a diákoknak növényeket kellett felismerniük, majd csatlakoztak a szemétszedő akcióhoz.  

Mészáros Luca - 11. osztályos tanuló, Kanizsai Dorottya Gimnázium
"Fontosnak tartottuk, hogy kijöjjünk ide a Gayer parkba, és megismerjük a növényeket, szemetet szedjünk, fontos a környezetvédelem."

A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatását is végzi, amelynek része a zöldterületek karbantartása. Az önkéntes akcióval erre a tevékenységre, és a környezettudatosságra kívánták felhívni a figyelmet.

Balassa Imre - foglalkoztatási részlegvezető, FÉHE Nonprofit Kft.
"A mi dolgozóink is folyamatosan, egész évben szedik a szemetet, de mivel nem csak ez az egy terület van, nem mindig vetül rá annyi hangsúly, nem tudunk annyiszor jönni, mint indokolt lenne."

Tavaszi díszek, színes szalvétavirágok készülnek ennél az asztalnál.

Abajkovics Jánosné
"Egyszerű kis kézimunka, és megtanítjuk őket, hogyan kell készíteni."  

A Szociális Hét kézműves délutánjának legfőbb célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat és az időseket.

Gorza Norbert - irodavezető, Vas Megyei Család-, Esélyteremtő és Önkéntes Ház
"Szombathely közösségi terében vagyunk, ez egy díjmentesen igénybe vehető közösségi tér szolgáltatás fiatalok számára, az ő szabadidejüket próbáljuk itt eltöltetni, és ennek szerves része az ilyen többgenerációs programnak a megvalósítása."

A Pálos Károly Központ érzékenyítő programokat szervez az időskorúak társadalmi elfogadása érdekében. Idősek olvasnak mesét óvodásoknak, és karaoke partit is tartottak már a fiatalokkal közösen.

Kergyikné Léránt Erika - programszervező, Pálos Károly Szociális Központ
"Én azt gondolom, hogy a mai és az elmúlt alkalom is hasznos volt, egymással tudnak kommunikálni, egymásra találtak a fiatalok, idősek, jól érzik magukat."

A program résztvevői hamar megtalálták a közös hangot, miközben társasjátékoztak, vagy épp száraztésztával díszített festményeket készítettek együtt.