MNB - 2
MNB

Hírek

Szemműtét 3D-ben

2017. december 13., 16:55

A Markusovszky Kórház szemészeti osztályán az országban elsőként használnak 3 dimenziós szemüveget az operációt végző orvosok. Az újonnan beszerzett eszközt élő szemsebészeti bemutatón ismertették meg az ország szemészeti klinikáiról és más kórházakból érkezett szemorvosokkal.

Szemműtét 3D-ben

Naponta több szürkehályog-műtétet végeznek a szemészek a szombathelyi kórházban. Az ultrahangos technikának köszönhetően az elszürkült lencse eltávolításához és a műlencse beültetéséhez ma már 1-2 mm-es sebnyílás elegendő. Az apró mozdulatokat eddig mikroszkóp alatt végezték az orvosok, a beteg fölé hajolva. Egy új berendezésnek köszönhetően mostantól 3 dimenzióban látják az operált területet – a szemről egy mikroszkópra szerelt kamera készít felvételt, amely a 3 dimenziós szemüveget viselő orvos előtt lévő monitoron jelenik meg.

Bátor György osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház Szemészeti Osztály
Ez a szemorvos számára kényelmes, mert kényelmesebben tudunk ülni. Ami még előnye, elsősorban azt mondhatjuk, hogy az üvegtest-csere vagy látóhártya-műtétekre fejlesztették ki ezt a technológiát, az ún. vitrectómiás műtétek végzésére, ott lényegesen jobb látásminőséget biztosít, mint ahogy a saját szemünkkel a mikroszkópban látunk, ez a technikának köszönhető.

A jó minőségű képet kisebb fényerővel éri el a készülék, ezzel kíméli a beteg szemét, a 3 dimenziónak köszönhetően pedig biztonságosabb a beavatkozás. Minderről a meghívott szemorvosok is meggyőződhettek, akik speciális szemüvegben, a műtőn kívül, képernyőn követték az operációt. A szombathelyi berendezést a pécsi Szemészeti Klinikán is kipróbálták már – a két intézmény közötti együttműködés évtizedek óta folyamatos.

Biró Zsolt klinikaigazgató, PTE Szemészeti Klinika
Vannak betegek, akikkel esetleg egyedül nem boldogulunk, és akkor megbeszéljük, megkérdezzük a másikat, akár telefonon, akár a beteg el tud jönni, és megkonzultáljuk, hogy volt-e már hasonló esete, milyen kezelést javasol, egyetért-e az eddigi terápiával vagy diagnózissal, milyen irányba menjünk tovább.

A modern műtéti technika az oktatásban is áttörést jelent – a berendezés beszerzését ezért is támogatta a kórház vezetése.

Nagy Lajos főigazgató, Markusovszky Kórház
Ezzel a technikával nemcsak az operatőr számára, hanem a körülötte állók számára is, vagy akár ki lehet vetíteni máshol is, az operációs terület láthatóvá válik, és tulajdonképpen a tanulásban is egy olyan lehetőség, ami eddig nem volt adott.

A szemészeten eddig több mint 200 műtétet végeztek az új, 3 dimenziós műszerrel.