Hírek

Szén-monoxid-érzékelőket kaptak a toronyiak

2024. április 04., 21:27

Szén-monoxid-érzékelőket kaptak a toronyiak. Februárban történt halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezés a településen, utána azonnal kezdeményezte a polgármester, hogy szerezzen be az önkormányzat érzékelőket saját költségén azoknak a helyieknek, akik erre igényt tartanak. A készülékek megfelelő elhelyezésében a katasztrófavédelem szakemberei segítettek a toronyiaknak.

Szén-monoxid-érzékelőket kaptak a toronyiak

„Jó napot kívánok, Egyed László vagyok. Hoztuk a szén-monoxid-érzékelőt, ezt szeretnénk felszerelni.”

A polgármester a vasi katasztrófavédelem szakembereivel hozta a szén-monoxid-érzékelő készüléket. Segítettek abban is, hogy a lakáson belül a megfelelő helyre kerüljenek az érzékelők.

Balogh Eszter – szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

“Mi azt szoktuk hangsúlyozni, hogy a nyílt égésterű vízmelegítőkkel rendelkező helyiségekbe kerüljenek ezek, fejmagasságba. Általában ezek egy tízéves akkumulátorral rendelkeznek, amelyeknek, hogyha lejár a szavatossági ideje, akkor eldobhatóak, és fülsiketítő hangot fognak adni akkor, ha a szén-monoxidnak akár csak egy kis jelenlétét érzékelik a levegőben.”

“Ha baj van, ezt fogja csinálni… … Aha.”

Ha jelez az érzékelő, azonnal el kell hagyni a helyiséget – a készülék mellé használati utasítást, jó tanácsokat is kaptak a toronyiak, Kopácsi Péterné is.

„Ne próbálkozzon meg azzal, hogy itt a fürdőszobaablakot kinyitni, mert amíg bent marad ebben a helyiségben, addig is baj lehet. Tessék kinyitni az ajtót, rögtön kimenni, nyitva hagyni a bejárati ajtót, a 112-t hívni, mentő, tűzoltó fog jönni.”

Toronyban februárban történt halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezés.

Horváth Zoltánné

„Megmondom őszintén, hogy akkor nagyon megijedtem, és akkor abban a pillanatban, ugye tudták a gyerekeim is, és ugye akkor mondták, hogy mama, meg fogjuk venni, aztán így lehet, hogy biztonságosabban érzem majd magam.”

Az önkormányzat vásárolta meg a készülékeket, hogy biztonságban legyenek a településen élők. Aki kért, annak jutott az egyenként mintegy 15 ezer forintos eszközből.

Kovács György – polgármester, Torony

“Most füstérzékelőket fogunk meghirdetni, szintén ingyenesen, hogy az önkormányzat megvásárolja, aki kéri, szintén a katasztrófavédők fölszerelik, szintén térítésmentesen, ezért szintén hála és köszönet.”

Csütörtökön 15 toronyi háztartás lett még biztonságosabb: immár szén-monoxid-érzékelővel felszerelt.