Hírek

Szén-monoxid mérgezésben halt meg egy 14 éves fiú

2010. október 29., 15:16

Szén-monoxid mérgezésben meghalt egy 14 éves fiú péntek reggel Jánosházán, egy éves húgát és édesanyjukat eszméletlen állapotban vitték kórházba a mentők. Feltehetően a fűrészporos kályha csöve dugult el, emiatt áramlott vissza a lakásba a mérgező gáz. Szakemberek szerint még most, a fűtési szezon alatt sem késő ellenőriztetni a tüzelő berendezéseket és a kéményeket. A tapasztalatok szerint azonban sokan nem vizsgáltatják át például a gázkészülékeket, gázkazánokat sem, mielőtt befűtenek. Ez tragédiához is vezethet.


Szén-monoxid mérgezésben halt meg egy 14 éves fiú

Koltai István a Nárai fociklub egyik öltözőjében kapcsolja be a konvektort. Ez működik, a másikhoz viszont szerelőt kellett hívni. A hétvégén úgy kapcsolták be, hogy előtte nem ellenőriztették. Gázszagot éreztek a játékosok. Hogy ne legyen baj, kikapcsolták a konvektort. Koltai István tudja: az otthoni készüléket is meg kell vizsgáltatnia. 

Koltai István
"Nálunk gázkazán van. Tavaly én nem ellenőriztettem. Pedig ahogy az úr is mondta, minden évben megkellene csináltatni. De valahogy elmaradt, elfelejtettem, de nem volt gond. De lehet, hogy nekem is most a legnagyobb hidegben lesz vele gondom."

Sokan nem ellenőriztetik a fűtési időszak előtt a gázkészülékeiket - ez a szerelő tapasztalata. Bár októberre, novemberre tele van a naptára, úgy látja, az elmúlt években egyre kevesebben ellenőriztetik tüzelőberendezéseiket. Inkább csak akkor hívják, ha valami hibát észlelnek.

Szakács István - gáz - és gázkészülék szerelő mester
"Egy jó karbantartással energiát lehet megspórolni és ha van rá idő, akkor a szerelő normálisan megtudja csinálni. Ebben az időszakban amikor muszáj hibára futni, akkor az embernek már csak a hiba javítására van lehetősége. Tehát karbantartásra nincs idő."

A balesetek egy része a készülékek nem megfelelően elvégzett vagy elmaradt karbantarásából adódik. Gondot okozhat a gázkészülékek üzemeléséhez szükséges levegő utánpótlásának hiánya, illetve a kémény nem megfelelő állapota, huzata. A tűzoltóság minden évben kap ilyen esetekhez riasztást.

Göncz Szabolcs - tű.őrgy. tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető
Éves szinten 5-10 eset fordul elő, amikor nem megfelelő tüzelési-fűtési berendezés okoz problémát.

Szakemberek szerint évente egyszeri ellenőrzéssel csökkenthető a veszélye annak, hogy a berendezések hibája miatt szén-monoxid kerüljön a lakásokba. Ez a színtelen, szagtalan, mérgező gáz ugyanis nagyobb koncentrációban halált is okozhat.