Hírek

Szennyezett forrásvizek

2014. július 18., 17:14

Valószínűleg a sok csapadék miatt vált szennyezetté a megye több forrásának vize. A kormányhivatal népegészségügyi szerve nyár elején évek óta vizsgálja ezeket a természetes víznyerő helyeket.

Szennyezett forrásvizek

A Hörmann Forrás a megye legmagasabban fekvő víznyerő helye. Az országos Kék Túra vonalán sokan töltik meg innen kulacsaikat, mielőtt az Írottkőre indulnak. Most azonban tábla figyelmezteti a kirándulókat arra, a kristálytisztának tűnő hűs víz nem ivóvíz. Az Ántsz nyár elején rendszeresen vizsgálja a forrásokat.

Stánitz Éva járási tisztifőorvos, Vas Megyei Kormányhivatal
Idén azt tapasztaltuk, hogy feltehetően nem kis részben a nagyon bőséges és kiadós csapadéknak köszönhetően, ami nyár elején leesett sok bemosódás, szerves anyag bemosódás történhetett, mert több helyen az eddigiektől eltérően tapasztaltunk rossz vízmintákat.

Az állami erdőket kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai rendszeresen takarítják a források környékét. Az Írottkő előtti utolsó víznyerő helynél, a Hörmann Forrás fölé egy esőbeállót építettek, a vízgyűjtő területet pedig bekerítették, hogy ezzel is védjék a forrás tisztaságát.

"Sajnos nem minősül ivóvíznek, de még a Hétforrás sem.- Sajnos idáig jutottunk."

A források vizét nem tudják megtisztítani, mondja az erdészet munkatársa, ezért táblával védik a turistákat.

Varga László erdőművelési előadó, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Erre nincs jó módszer, ezért most ezt kellett tennünk, hogy az összes általunk kezelt forrásnál kitettük a táblát, hogy nem ivóvíz.

"Ez nem egy végleges helyzet, ez nyilván változik."

A tisztifőorvos a környezettudatos magatartás fontosságára figyelmeztet.

"Az illemhelyeket mindenképpen használják a kirándulásuk során, hiszen nem egyszer a források vízgyűjtő területének ilyen jellegű használata után következik be a forrásvíz szennyezése."

Az ántsz újra vizsgálja majd a forrásokat, addig azonban arra kérik a turistákat ne igyanak a vízből. Az ugyanis hányásos, hasmenéses tüneteket okozhat.