Hírek

Szennyvízberuházás Rábahídvégen

2010. december 13., 17:24
Uniós támogatással kiépítik a szennyvízcsatornahálózatot és felépítenek egy szennyvíztisztítótelepet Rábahídvégen. Így rövidesen már nem az udvari derítőkbe kerül a házaknál keletkező szennyvíz.
Szennyvízberuházás Rábahídvégen

Árva Antóniától, ahogy Rábahídvégen valamennyi háztól egy sárvári cég szállítja el a szennyvizet. Ezt azonban nem könnyű mindig megoldani, hiszen otthon kell lennie valakinek, hogy beengedje az udvarra a szippantósautót. Ráadásul egyszerre nem is tudják a derítőből elszállítani az összes szennyvizet. Antónia azt mondja: ő támogatja a csatornaépítést.

Farkasné Árva Antónia
"Örülünk neki, mivel ez a mi kényelmünket szolgálja. Azt, hogy olcsóbb lesz-e, nem tudjuk, reméljük."

A szakemberek számítása szerint olcsóbb lesz. Most ugyanis 1 m3 szennyvizet 1500 forintért szállítanak el. A csatorna megépítése után várhatóan 400 forint körül alakul a díj. Több mint 1000 embernek könnyíti meg a beruházás az életét, hangzott el egy hétfői sajtótájékoztatón. Uniós forrásból és hazai támogatásból 400 millió forintot nyert a megvalósításra Rábahídvég. A 40 millió forintos önrészt a településen élők által, a bekötésért fizetett pénzből fedezik.

Borsits Zoltán - polgármester
A környezetet sem terheli a szippantós autó, a környezetet nem terheli az esetlegesen elszivárgó szennyvíz és egy teljesen új technológiának köszönhetően tiszta víz kerül a befogadóba, ami a Rába.

A beruházás részeként egy kisebb, biológiai szennyvíztisztítótelepet is építenek, a Rábához közelebb eső területen. A tervek szerint jövő év végére a csatornafektetéssel és szenyvíztelep építésével is végeznek, így 2012. januárjában indulhat a féléves próbaüzem.