MNB
MNB - 2

Hírek

Szent Kvirinre emlékeztek a hétvégén

2012. június 11., 21:02

A Savariában több mint 1700 éve  mártírhalált halt püspök tiszteletére még 2003-ban állított a város emléktáblát az Óperint utcai Perint-híd mellett, ott, ahol a hagyomány szerint megölték őt keresztény hite miatt.

Szent Kvirinre emlékeztek a hétvégén

Televíziónk Történelmi séták Szombathelyen című várostörténeti filmje felidézi Szent Kvirin élettörténetét. Kvirin a Római Birodalom Siscia városának püspöke volt. A keresztényüldözések idején elfogták és Savariában állították bíróság elé. Mivel nem tagadta meg hitét, megkötözték, nyakába malomkövet kötöttek és a patakba dobták 303 júniusában.

A Szent Kvirin Egyházközség évről évre megemlékezést tart a mártír püspök tiszteletére. Az ünnepségen elhangzott: az események 1700 év távlatából is összekötik a nemzeteket.

Csány Péter plébános
"Én úgy gondolom, hogy annyi évszázad után integrálja a horvátországi tiszteletet a szombathelyi tisztelettel, sőt amióta itt vagyok 2-3 éve hallottam, hogy Burgenlandban is lábra kapott egyfajta tisztelet. És nagyon sok mondanivalója van a mai kornak is a szentéletű püspöknek."

Ágh Péter országgyűlési képviselő a püspök példamutató életére emlékeztetett. Kiemelte: Kvirin ereje szerint küzdött a számára legnemesebbért, a saját hitéért.

Ágh Péter országgyűlési képviselő
"A jövő az utánunk következőkön múlik. Egy biztos, hogy addig amíg a város első emberének hivatalos jelképén, a polgármeseti láncon is látható Szent Kvirin ábrázolása, addig a város vezetői is mindig magukénak érzik közös örökségünk, így a vértanú püspök emlékének ápolását."

Az ünnepség keretében a városvezetők, a horvát kisebbségi önkormányzat és a plébániák képviselői egy-egy koszorút helyeztek el a püspök márvány emléktáblájánál.