Hírek

Szent László-nap Zanaton

2015. június 30., 19:55

Húszéves a Zanati Kulturális és Sport Egyesület, valamint huszadik alkalommal szervezték meg a városrészen élők a Szent László-napot, mely a jubileum apropóján ezúttal programsorozattá bővült. Vasárnap ünnepi szentmisét és megemlékezést is tartottak.

Szent László-nap Zanaton

A Zanati Közösségi Házban a település történetét és az egyesület tevékenységét bemutató kiállítás nyílt a huszadik Szent László-napok nyitányaként. Hétvégén sport- és szórakoztató rendezvények várták az érdeklődőket a városrészen.

Vasárnap ünnepi szentmisét tartottak, ahonnan a résztvevők a szintén két évtizede kialakított, a Szent László nevét viselő parkba vonultak. Itt zsoltárokkal és egy Wass Albert-színdarabbal elevenítették fel a lovagkirály tetteit.

Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében szólt Szent László érdemeiről, és méltatta a zanatiak példamutató összefogását.

Puskás Tivadar - polgármester
“1500 körül lett Szent László a védőszentje ennek a településnek, és 1969 óta aztán Szhely részvé vált. 1995 az az esztendő, amikor megalapították a Zanati Kulturális és Sport Egyesületet, ami azért fontos, mert a régi zanati hagyományokat őrzi.”

A kulturális és sportegyesület a településen a közösségépítésben vállal oroszlánrészt.

Putz Attila - elnök, Zanati Kulturális és Sport Egyesület
“Sajnos nem olyan könnyű ez a mai világban ezt megtenni. Szervezünk sok programot, minden hónapban van egy nagyobb programunk, illetve folyamatosan vannak csoportok, pl. asszonytorna, gerinctorna, Etka-jóga-csoportok, akik mnden héten tartják a foglalkozásaikat.”

Vasárnap délután a gyerekek kézműves foglalkozásokon, interaktív színházi előadáson vehettek részt

Majd a gencsi hagyományőrzők néptáncbemutatója és a Boglya együttes táncháza zárta az egész napos programot. Az eseménysorozat hétfőn hálaadó misével ért véget az 1894. évi tűzvész emlékére.