MNB
MNB - 2

Hírek

Szent Márton a néphagyományban

2016. október 24., 16:03

Szent Márton a néphagyományban címmel állított össze egy többnyelvű kiadványt Aigner Géza plébános néhány évvel ezelőtt. A füzetben sorra veszik a Márton napjához fűződő népszokásokat, azokat pedig Somogyi Győző festményei illusztrálják. Ezek közül hallhatnak. láthatnak  most néhányat.

Szent Márton a néphagyományban

Szent Márton ünnepnapjához a középkor óta számos népszokás kötődik. Úgy tartják, ha Márton fehér lovon érkezik, vagyis november 11-én hó esik, enyhe lesz a tél, ha barna lovon nyargalász, kemény fagyok várhatók.

Az időjáráshoz kötődik a következő mondás is: Ha Márton napján a lúd jégen áll, karácsonykor vízben jár. Ilyenkor előkerül Márton madara, a holló is, amelyik addig az erőben lakozott, de ősszel a mezőkön is látni.

November közepe a gazdasági év végére esett, amikor az állatokat behajtották a legeltetésből, a pásztorok ekkor Szent Márton vesszejét vitték el a gazdának. Egészséget, bőséget és jó állatszaporulatot kívántak neki, ugyanakkor elkérték a járandóságukat is. Az elszámoláskor leadott járandóságrészt pedig Márton adójaként emlegették.

A nőket érintő dologtiltó hagyományok egyike: ha Márton napján teregetnek, hamarosan a saját jószáguk bőrét is kiterítve láthatják, mert az állatok elpusztulnak.