Hírek

Szent Márton Akadémia

2014. október 29., 15:03

A Szent Márton Programiroda, a Martineum Felnőttképző Akadémia és a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület ismeretterjesztő sorozatot szervezett a 2016‐os Szent Márton-emlékévre történő felkészülés jegyében. Kutatók és egyházi szakemberek tartanak előadást a Szent Márton Akadémián, melyek sorában az elsőt kedden este hallhatták az érdeklődők.

Szent Márton Akadémia

A középkorban a katonaszentekhez fohászkodtak a csatába indulók lelki üdvözülésükért, nekik tettek felajánlást az uralkodók, ha győzelemre segítik a sereget. Ennek a példáit is hallhatták a Szent Márton Akadémia első előadásának résztvevői. A hagyomány szerint Márton akkori állomáshelyén, a mai Franciaország területén, még megkeresztelkedése előtt történt, hogy megosztotta katonaköpenyét a didergő koldussal. Később őt magát is katonaszentként tisztelték.

Veszprémy László - hadtörténész
“Európa egyik legnépszerűbb és legtiszteltebb szentje volt, és mint ilyen, mint minden szent arra  volt hivatott és alkalmas, hogy megsegítse azokat, akik hisznek benne.”

A Szent Márton Akadémia előadásorozatának legfőbb célja, hogy az érdeklődők megismerhessék Márton élettörténetét, korának vallási, politikai, társadalmi vonatkozásait , illetve Márton személyiségét, cselekedeteinek hátterét - hangzott el korábban, Szombathely Ma című közéleti műsorunkban.

Horváth József - elnök, Martinus Vallási és Kulturális Egyesület
“Nagyon fontos, hogy Szent Márton szellemi mozgatórugóit ismerjük meg, mi az, amiből ő akkor táplálkozott, kik voltak a mesterei, milyen problémák voltak az akkori korban, milyen eszmékért, gondolatokért harcolt. És ami nagyon fontos, hogy Szent Márton alapjában szerzetes volt és imádkozó ember.”

Szent Márton születésének 1700. évfordulójára több éves programsorozattal készül Szombathely, a mostani a tanítások éve, így annak tudatosítása is, hogy a város neve évszázadok óta összeforrt Szent Márton kultuszával.

Szommer Ildikó - programvezető, Szent Márton Programiroda
“Ott volt a néphagyományban, ott volt a város életében. Ha mással nem, azzal tudom ezt illusztrálni, hogy a leégett egykori várostorony tetején a szélforgó is Szent Márton alakja volt.”

A Szent Márton Akadémia minden hónap utolsó keddjén, este hat  órától várja az érdeklődőket a Martineumban.