MNB - 2
MNB

Hírek

Szent Márton-bélyeg és Fő téri várostorony mozaik

2011. november 11., 23:00

A Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsátott ki Szent Márton tiszteletére. Felavatták a városon átvezető Szent Márton sétaút egyik állomását is. A Fő téri mozaik az 1817-ig fennállt hajdani várostornyot ábrázolja.

Szent Márton-bélyeg és Fő téri várostorony mozaik

Szombathelyi vonatkozású bélyeg eddig mindössze egyszer jelent meg  a magyar postabélyegkiadás 140 éves történetében. A második a ma forgalomba bocsátott Szent Márton-bélyeg, amely 300.000 példányban készült el. A Szent Márton Látogatóközpontban az első napi pecsétért álltak sorba a gyűjtők.

Ágh Péter - országgyűlési képviselő  
"A város 2000 éves történetében számos színfolt van, amit szeretnénk bemutatni. Szent Márton ezek közé tartozik, így 2008-ban kezdeményeztem a Magyar Postánál, hogy emlékét őrizzük meg egy bélyeg keretében."

A Domé Éva grafikusművész által tervezett bélyeg a püspök alakját, életének kiemelkedő eseményeit jeleníti meg.

Dr. Veres András - megyés püspök
"Nem kell senkinek ecsetelnünk, hány embertársunk komoly nehézségekkel, megélhetési problémákkal küzd. Szent Márton példája egy ilyen helyzetben mindnyájunkat serkenthet arra, hogy mi is legyünk segítőkészek, áldozatkészek embertársaink megsegítésében."

A látogatóközpontban egy horvát művész táblaképei is megörökítik Szent Márton útjait. Savaria világszerte tisztelt szülöttére emlékeztek ma a Barátság óvodában is. A gyerekek  Rumi Rajki István szobrához hozták el maguk készítette Márton-ludakat.
A Fő téren pedig bemutatták a szlovén-magyar közös pályázati forrásból megvalósuló Szent Márton-sétaút egyik állomását, a hajdani várostornyot ábrázoló mozaikot.

Dr. Puskás Tivadar - polgármester
"Azt szeretnénk elérni, hogy Szent Márton - aki Európa legnépszerűbb szentje - neve hallatán mindenkinek Magyarország, Szombathely jusson eszébe. Ennek egy része a Szent Mártron útvonal elkészítése."

A várost átszelő történelmi sétaút 7 állomással várja az ide látogató turistákat. Őket a Martineumtól a Szent Márton Látogatóközpontig a lépőkövek igazítják útba. A Szent Márton Ünnep alkalmából több nyelvű idegenvezetést is tartanak ezekben a napokban a külföldiek számára. Ez az osztrák csoport már a sétaút több elkészült látványosságát is felkereste.