Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Szent Márton-hét sajtótájékoztató

Adásban volt: 2018. november 6.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A hagyományos lampionos felvonulás, vesperás és díjátadó gála mellett háromnapos vásárral, gyalogtúrával, könyvbemutatóval, kórustalálkozóval és gyerekprogramokkal emlékezik idén a város híres szülöttére, Szent Mártonra november 6-18. között. Az ünnepi hét rendezvényeiből sajtótájékoztatón adtak ízelítőt a szervezők.

A hagyomány szerint 316-ban Savariában született Szent Márton, ott, ahol most a tiszteletére szentelt templom áll. Életének egyik leghíresebb, legtöbbet ábrázolt mozzanata, amikor köpenyét megosztotta a didergő koldussal. A város hűen őrzi a szent emlékét, ápolja szellemiségét, a segítés és az egymás iránti szolidaritás eszméjét – mondta a sajtótájékoztatón a polgármester.

Puskás Tivadar – polgármester
„Szombathely Szent Márton városa, így minden esztendőben Szent Márton-napkor, amely a város legnagyobb ünnepe, emlékezünk városunk nagy szülöttjére. Az idei esztendőben is így lesz, különböző rendezvényekkel, rendezvények sorával idézzük fel Szent Márton alakját.”

Az idei programok több intézmény együttműködésével valósulnak meg, és minden korosztályt megszólítanak. A sorozat november 6-án a Capella Cantorum koncentrjével indul. A gyerekeket helytörténeti felfedező játék várja 7-én az Iseumban, 9-én pedig savariai kalandjátékba kapcsolódhatnak be a Fő téren. Idén először háromnapos lesz a Márton-napi országos nagyvásár, amely pénteken látványos gólyalábas bevonulással veszi kezdetét a Skanzenben.

Csapláros Andrea – igazgató, Savaria Múzeum
„Megkóstolhatják az idei év legfinomabb friss borait, hogyan készülnek, milyen ízviláguk van, újdonság az őrségi ízek, erről egy beszélgetés is lesz a szombati napon.”

A pénteki vesperást és lampionos felvonulást szombaton püspöki szentmise követi, este pedig a hagyományos Márton-napi díjátadó gálán köszöntik a város kiválóságait a sportházban.

Parais István – igazgató, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
„ A Szent Márton díjátadó gálán Szombathely város legrangosabb kitüntetéseit adjuk át, és ezen a napon ünnepi gálaműsorral köszöntjük a díjazottakat és Szombathely közönségét.”

Vasárnap gyalogtúrát szerveznek, hétfőn bemutatják Sághy Marianne Szent Márton-könyvét. November 17-én temetőséta lesz, 18-án pedig kórustalálkozó zárja az ünnepi hetet. Ez idő alatt öt vendéglátóhelyen lehet majd Márton-napi finomságokat kóstolni. A rendezvényekről részletesebb információt olvashatnak a www.szentmarton.hu internetes oldalon.

2018. november 06.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében