Hírek

Szent Márton kiállítás a Levéltárban

2016. szeptember 19., 15:48

Szent Márton emlékezete szülőföldjén címmel kiállítás látható a Vas Megyei Levéltárban, a tárlat 15 tablón mutatja be a savariai püspök életének és tiszteletének nyomait. Az elsőről kiderül, hogy Márton szülőháza köré milyen legenda épült.

Szent Márton kiállítás a Levéltárban

Krisztus után 791-ben Savariában járt Nagy Károly frank uralkodó, és családja védőszentjének, Szent Mártonnak a szülőhelyét kereste.

Melega Miklós - igazgató, Vas Megyei Levéltár
“Valószínűleg a látogatás alkalmával ráakadhattak arra a temetőkápolnára, ami az egykori Savaria keleti részén helyezkedett el, és itt ez a temetőkápolna vagy pedig Szent Quirinus kultuszhelye lehetett az az épület, amit még romjaiban is valamilyen ép állapotban találtak. És feltételezhető, hogy ők azt gondolták, hogy azért övezhette ezt az épületet valamiféle kultikus tisztelet, mert hogy ez lehetett Márton szülőháza. És innentől kezdve aztán a középkorban is megmaradt ennek a hagyománya, és most azt mondhatjuk lényegében, hogy ez egy legenda, tehát semmi sem bizonyítja, illetve valószínűleg sohasem fogjuk tudni megmondani azt, hogy pontosan hol született Szent Márton, de nagyon valószínű, hogy nem a szent márton kápolna az az épület, amit így azonosíthatnánk be.”

A legendáról máig árulkodik a kápolna fölött olvasható felirat.