Hírek

Szent Márton lábnyoma Kőszegen

2019. november 12., 13:59

Egy közel 500 évvel ezelőtt történt Szent Márton-jelenés helyszínén állítottak emlékkövet szombaton Kőszegen, ezzel a város felkerült  a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal térképére. A kő és a bronz lábnyom az egykori városfalnak azon részén emlékeztet a ritka csodára, ahol a törökök áttörtek 1532-ben.

Szent Márton lábnyoma Kőszegen

A régi kőszegi városfal sarkánál, a Hunyadi-parkban gyűltek össze az emlékezők. Egy jellegzetes bernsteini sziklán bronz lábnyom emlékeztet rá, hogy a legenda szerint Szent Márton megjelent a város ostrománál. Básthy Béla beszédében elmondta: Szombathely és Kőszeg, Jurisics és Szent Márton szorosan összekapcsolódik.

Básthy Béla - polgármester, Kőszeg
"Amikor a török áttörte a városfalat, eléggé elveszettnek érezhették a helyzetet a kőszegiek, a legenda szerint megjelent Szent Márton alakja, és már a megjelenése is kellő riadalmat keltett a török seregben, nem beszélve arról az erőről, amit a védők szívében ébresztett, így sikerült a legnehezebb ostromot kivédeni."

A feljegyzések szerint a török áttörés ezen a helyen történt. Az emlékkövet a Kőszegi Ostromnapok Egyesület állíttatta a 3,8 millió forint értékű városvédő identitás pályázat keretében a perzsafa mellé, amit a Szent Márton-emlékév alkalmából ültettek 2017-ben. Ezzel Kőszeg felkerült a 2500 kilométer hosszú, Európán átívelő Szent Márton Kulturális Útvonal térképére.

Orbán Róbert - elnök, Szent Márton Európai Kulturális Útvonal
"Szent Márton-templom van talán tízezer is Európában, Szent Márton nevét viselő település is van több száz, de olyan helyszín, ami jelenéshez kapcsolódik, egyedi teljesen."

A kő örök és maradandó, unokáinkat is emlékezteti majd a kőszegi jelenésre - hangzott el az ünnepségen. A hagyományőrzők díszlövéssel tisztelegtek Szent Márton előtt.