MNB
MNB - 2

Hírek

Szent Márton útjai térben és időben

2015. április 15., 16:10

Via Sancti Martini – Szent Márton útjai térben és időben címmel nemzetközi konferenciát tartottak Szombathelyen a Megyeházán. Az esemény megnyitóját háromnapos előadássorozat követi, amelyen a résztvevők többek között megismerkedhetnek Savaria híres szülöttének életével, valamint a Nyugat-Dunántúl középkori sajátosságaival.

Szent Márton útjai térben és időben

Gőzerővel készül Szombathely Szent Márton születésének 1700. évfordulójára. 2013-ban határozta el a város, hogy 2016-ban egész évben számos programmal adózik a savariai születésű szentéletű toursi püspök emléke előtt. Puskás Tivadar polgármester ismertette a 2014-ben megalkotott Szent Márton-terv legfontosabb pontjait és a jövő terveit.

Puskás Tivadar – polgármester
„A Szent Márton-terv jelentős átalakításokat, újjáépítéseket tartalmaz, mint például a Székesegyház, a Püspöki Palota, a Szent Márton templom, és a Berzsenyi teret illetően.”

A polgármester szólt arról is, hogy megállapodtak a pannonhalmi küldöttséggel egy ókeresztény kiállítás megszervezéséről, amellyel Szent Márton életét kívánják bemutatni a közönségnek. A toursi püspök élete az odaadásról, egymás megsegítéséről, felebaráti szeretetről, és a közös javak megosztásáról szólt. A konferencia célja, hogy mindezeket az értékeket megismertesse nemcsak a szombathelyiekkel, vas megyeikkel, hanem az egész országgal.

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott
„Márton összeköt. Összeköti a városunkat jelentő szombathelyi polgárokat, nem csupán történelmi szerepe, hírneve miatt, hanem azért is, mert amit jelképez: szeretet, szolidaritás, önzetlenség, világnézeti különbségektől függetlenül minden jóakaratú ember számára alapvető fontossággal bír.”

Veres András megyéspüspök azt hangsúlyozta, hogy Márton megosztó személyiség volt, de nem negatív értelemben.

Veres András – megyéspüspök
„Az ő személyisége azért volt sokak számára is vonzó, mert mindenkivel kész volt megosztani gondolatait, kész volt mindenkinek önmagát osztani.”

A megnyitót követő háromnapos előadássorozatot Sághy Marianne nyitotta meg, aki a Sulpicius Severus által írt Szent Márton életrajzban olvasható bibliai modellekről beszélt a hallgatóságnak.