Hírek

Szent Mihály-napi forgatagot rendeztek a hétvégén Bükön

2012. október 01., 18:57

A vasi kisvárosban koncertek, kiállítás, vásár és népi játékok szórakoztatták a résztvevőket. A hagyomány szerint ezen a napon kezdődött, az ún. kisfarsang, a lakodalmak őszi időszaka.

Szent Mihály-napi forgatagot rendeztek a hétvégén Bükön

Komoly koncentrációt igényel, hogy a golyót eljutassuk a megfelelő lyukba. Többek között ezt a régi, népi játékot is kipróbálhatták a gyerekek a hétvégén Bükön, a Szent Mihály-napi ünnepségen. Első alkalommal rendezték meg a településen a Mihály napi vigasságot.

Tóth Tamás, igazgató
Az emberek ha hiteles dolgot kapnak akkor ezt elfogadják. Próbálok a megyében összeszedni olyan hagyományőrző együttesket akik hitelesen képviselik a régi hagyományokat. És ez érdekli az embereket, és az idelátogató külföldieket is. Másrészt azt látom, de nem akarom elkiabálni, az emberek elkezdtek kicsit visszafordulni a régi hagyományok felé.

Szent Mihály napja a gazdasági év fordulója. A Szent György napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor terelték haza. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt. Finom ételek is készültek a kondérokban: áfonyás és gombás vaddisznópörkölt.

Pfeifer Alexandra
Ez egy régi, fajta. Mert hagyományos recepteket kellett főzni és ezért gondoltunk az áfonyára. A gomba pedig egy ötlet volt, hogy azt is tegyünk bele.

Népdalcsokor kíséretében kiállítás nyílt a művelődési házban. A népi életbe engednek bepillantást Sulyok János fafaragó alkotásai.