Hírek

Szentmisével kezdődött, és táncházzal zárult az idei horvát nap a szombathelyi Fő téren

2019. július 08., 17:02

Az önkormányzat által is támogatott nemzetiségi rendezvényen énekkarok, tamburások és tánccsoportok mutatkoztak be a közönségnek.

Szentmisével kezdődött, és táncházzal zárult az idei horvát nap a szombathelyi Fő téren

Tamburaszó kíséretében érkeztek a hívek a székesegyházban megtartott horvát nyelvű szentmiséről a Fő térre szombaton. Tizenegyedszer rendezett nemzetiségi napot a szombathelyi horvátság, amely tudatosan és szervezetten őrzi identitását.

Skrapits László - elnök, Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
“Van három egyesületünk is még az önkormányzat mellett, és ugye van tánccsoportunk, vannak tamburásaink, a Guslice, meg hát ugye az énekkar, már ‘95 óta működik. És ami most nagyon fontos, hogy el tudtuk három éve indítani a horvát oktatási intézményünket.”

A köszöntőkben elhangzott: abban, hogy a horvátok ápolni tudják nyelvüket, kultúrájukat a vasi megyszékhelyen, az önkormányzat is hathatósan segít.

Puskás Tivadar - polgármester
“Nagyon fontos, hogy olyanok legyünk, akiknek van otthonuk, van gyökere, vannak gyökereink, s tudunk ragaszkodni az értékeinkhez.”

A műsorban bemutatkoztak a horvát óvoda és iskola gyermekcsoportjai, Barnabás egy köszöntőverset tanult meg.

A nap folyamán felléptek a felnőtt művészeti együttesek is.

Horváth Jánosné - elnökhelyettes, Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
“Mi a gradistyei énekeket szeretjük énekelni, olyan énekeket szokunk hozni dalolni, amit otthonról hoztunk, a szüleinktől, nagyszüleinktől tanultuk, és ezt szeretnénk továbbvinni mi is.”

A vegyeskar, a tánccsoport és a tamburások előadása után táncházban mulattak éjfélig a Szombathely környéki horvátok.