Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Szeptember 1-jétől egyszerűbbé válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása

Adásban volt: 2013. augusztus 22.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A 3 hónapra felírt, 50 ezer forintnál olcsóbb gyógyszerek vényeit akár egyszerre is be lehet váltani, nem kell havonta sorba állni a készítményekért. Augusztusban, szeptemberbek és októberben több, más ponton is módosulnak a gyógyszerekkel kapcsolatos rendeletek.

Nem ritka a sorban állás a gyógyszertárakban. Azok a krónikus betegek, akik folyamatosan gyógyszert szednek, eddig havonta voltak kénytelenek patikába menni. Az orvos által 90 napra felírható gyógyszermennyiségből ugyanis egy alkalommal csak 30 napi adagot lehetett kiváltani – ráadásul a recepten feltüntetett időben. Szeptembertől a 3 vényt akár egyszerre is kiválthatják a betegek.

Siposné Kiss Zsuzsanna - intézeti gyógyszerész
“Előfordult olyasmi, hogy a beteg nem arra a hónapra felírt receptjét hozta el, és ilyenkor el kellett küldenünk, most azonban már a 3 külön havi receptjét akár egyszerre is kiválthatja, illetve mindegy lesz, hogy a 3-ból melyiket hozza el a gyógyszertárba, mert mindenképp ki fogjuk tudni adni.”

Eddig az orvosoknak kellett kiszámolni a kiváltás optimális időpontját. A módosított rendelet augusztus 1-jétől az ő dolgukat is megkönnyíti, mivel már nem 30 vagy 90 nappal, hanem 1 vagy 3 hónappal számol.

Szép Flórián - területi igazgató, Országos Egészségbiztosítási Pénztár
“Ma augusztus 23-a van, innentől kezdve ha 3 hónapra ír fel az orvos, akkor megnézi a naptárt, és az november 23. Viszont a 90 napos szabály idején ki kellett keresnie, hogy 30 vagy 31 napos hónapok esetében pontosan mikor telik le a 90 nap, ez egy technikai könnyebbség, illetve van egy olyan egyszerűsítés is, hogy ha munkaszüneti napra esik a lejárati határidő, akkor a következő munkanapon még beváltható a gyógyszer.”

Változnak a receptfelírás szabályai azokban az esetekben is, ha a beteg külföldön szeretné kiváltani a gyógyszerét, a vényt ilyenkor lehetőleg az adott ország nyelvén kell kitölteni. Tovább szigorodik a kábítószert tartalmazó gyógyszerek kiadása és újdonság az is, hogy augusztustól újra lehet gluténmentes élelmiszereket forgalmazni a patikákban.

2013. augusztus 22.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében