MNB
MNB - 2

Hírek

Szeptember 15-én volt a limfóma világnapja

2011. szeptember 18., 13:36

A Magyar Rákellenes Liga már hatodik éve szervez felvilágosító programokat e napon. A nyirokrendszer rosszindulatú daganata eredményesen kezelhető, ezért is nagyon fontos a betegtájékoztatás, a tünetek mielőbbi felismerése. A szombathelyi Markusovszky Kórház Hematológia osztályán jelenleg  10-12 ilyen betegről tudnak.

Szeptember 15-én volt a limfóma világnapja

A limfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedése, az onkológián belül sikeres területnek tekinthető, ugyanis a gyengébbik fajtája 90 százalékos eséllyes gyógyítható. Az agresszív típusa, mely az esetek felét teszi ki, szintén 60-70 százaléka szintén gyógyulással végződik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjék a tüneteket.

Plander Márk, Hematológia Osztály, Markusovszky Korház
" Általában nyirokcsomó megnagyobbodással járó betegség. CSomók formájában jelentkeznek, gyakran a nyakon, a hónaljban, az ágyékhajlatban. Ezek a tapintható régiók. De például a mellkasi nyirokcsomó jele, hogy fulladás, köhögés jelentkezik."

A betegeket kemoterápiával kezelik,melynek hatására a nagy duzzanatok körülbelül öt nap alatt vissza is huzódnak.Normális esetben ezután ambuláns ellátás következik. A megelőzés lehetőségéről a mai napig nem tudnak az orvosok. A hajlamosító tényezők közé az autoimmun betegségeket, és a legyengült immunrendszert sorolják. Évente, 100 ezer lakosra nézve 20 új esetet regisztrálnak. Ez Magyarországon 1400-1600 beteget jelent.