Hírek

Szigorodó hitelfeltételek

2010. március 04., 10:59

Sem az ingatlanpiacnak, sem az autókereskedelemnek nem tesz jót a márciustól bevezetett új hitelezési rendszer. A változások miatt még kevesebben jutnak majd hitelhez. Ugyanakkor kevesebb lesz azoknak a száma is, akik megfelelő anyagi háttér nélkül döntik magukat adósságba.

Szigorodó hitelfeltételek

Szombathely északi részén új társasházak épülnek. Aki itt szeretne március 1-jével lakást vásárolni, azok már a korábbinál szigorúbb feltételekkel juthatnak jelzáloghitelhez. Így lesz ez a használt ingatlan vásárlásnál is. A forintalapú kölcsön lesz a legkedvezőbb. Akik ezt választják, azoknak 25% önerővel kell rendelkezniük. Akik euróban akarnak hitelt felvenni, azoknak 40, akik viszont például svájci frankban, azoknak 55% saját erőre lesz szükségük.

Az ingatlanpiacnak ez egy újabb csapás - mondja Heckenast István. Szerinte Szombathelyen rossz a helyzet. Drasztikusan visszaesett az új lakások iránti kereslet, mert az emberek nehezen jutottak hitelhez a válság óta.

Heckenast István, ügyvezető igazgató
"Ettől a március 1-jei időponttól még nehezebb a felvétel. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy korábban egy szocpol elég volt önerőként a hitelfelvételhez, most pedig már szocpol sincsen, így magasabb az önerő százalék, akkor azt hiszem, nem mondok újdonságot, hogy az ingatlanpiacot tovább sújtja."

Aki megkötött szerződéssel rendelkezik jelzáloghitel felvételre valamelyik banknál, de folyósítás még nem történt, arra nem vonatkoznak a változások.

Egyik szombathelyi bankfiókot február utolsó napjaiban sokan keresték fel, hogy még az új szabályok életbelépése előtt megkössék lakáshitel-szerződésüket. Érdeklődő most is sok van, ők előreláthatólag forinthitelt fognak felvenni, hiszen ahhoz kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá, és nincs árfolyamkockázat. Ez az új rendelet lényege - mondja Ujvári Ferenc. Az elmúlt időszakban visszaesett a hitelfelvételi kedv.

A szakember szerint a csökkenő jegybanki alapkamat is a forinthitelek felé fordítja majd a lakosságot, ugyanakkor az emberek még óvatosak.

Ujvári Ferenc, fiókigazgató
"Keveseben fognak hitelt felvenni. Az emberek jobban meggondolják a hitelfelvételt. Ennek a szabályozásnak azonban nem lesz olyan látványos hatása, mint amit várnak tőle."

Változtak a gépjárműhitelezés szabályai is. A hitel futamideje nem lehet hosszabb 7 évnél, összege pedig nem lehet nagyobb, mint forint esetében a jármű piaci értékének 75, euróhitel esetében 60, egyéb deviza esetében 45 százaléka.

A változások nem segítik az autópiac fellendülését - összegzi véleményét Hubay Zsolt, az egyik szombathelyi autószalon vezetője. Náluk felére esett vissza az új autó eladás. Az emberek inkább a használt kocsikat veszik. És hitel helyett többségében már készpénzzel fizetnek a vevők. Véleménye szerint a rendelet a vásárlók érdekeit védi, hiszen például maximalizálták a beépíthető jutalék nagyságát, és ha valaki 5 évre felvett autóhitelét 2 év után szeretné viszafizetni, nem kell lezárási díjat fizetnie.

Hubay Zsolt, szalonvezető
"A hosszútávra gondolkodó kereskedők örülnek, mivel a későbbiekben nagyobb önrésszel rendelkező vásárlók fognak minél hamarabb autót cserélni. A másik felünk sír, mert az idei válságos időszakot még jobban kitolja."

Júniustól újabb szigorítások lépnek életbe a hitelezési piacon. Ekkortól ugyanis a pénzintézetek csak egy hitelképességi vizsgálat elvégzése alapján nyújthatnak hitelt az ügyfeleknek.