MNB
MNB - 2

Hírek

Szigorúbb élelmiszeripari szabályok

2017. június 22., 16:09

Eddig elég volt 5 százaléknyi teljes kiőrlésű liszt ahhoz, hogy egy terméket így áruljanak. Mostantól 60 százalék a minimum. A rozskenyerekbe is több rozs kerül ezután. Ha mégsem, változtatni kell a nevén. Június 22-ével megváltoztak a kenyerekre vonatkozó élelmiszerkönyvi előírások.

Szigorúbb élelmiszeripari szabályok

Megváltoztak a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó előírásai, a jövőben szigorúbban szabályozzák az összetevők arányát a termékekben. Ebben a szombathelyi pékségben eddig is megközelítették az ideális mértéket, ezt kell mostantól követnie minden sütőipari vállalkozásnak. A rozskenyereknek például 40-ről 60 százalékra kell emelni a rozstartalmát, és csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűnek nevezni, amelyek legalább 60 százalékban ilyen lisztből készültek. Eddig ehhez elég volt 5 százalék is. A változtatásokat egyértelműen kedvezően fogadják a vásárlók.

 “Nem rossz dolog, hogyha tényleg olyan tápanyag, olyan dolog lesz bent, ami magához a kenyérhez kell. Akkor egészségesebben tudunk élni elvileg.”

“Hogyha azok az alapanyagok benne vannak, akkor végülis ez így igazságos is. Mert hogyha utánzatot veszünk, az nem olyan jó szerintem.”

“Egyértelmű, hogy jobb. Száz százalékban. Azáltal is, hogy hízékony is vagyok mondjuk, jobb!”

További változás, hogy a Graham-kenyereknek 90 százalékban kell grahamlisztet tartalmazniuk, és megszűnik a házi kenyér elnevezés. Az ide tartozó termékeket fehér vagy búzakenyér néven lehet forgalmazni. Kézműves kenyér pedig az lehet, amit kézi technológiával, adalékok nélkül, kovásszal készítettek.

Az európai uniós normákhoz történő igazodást már egy tavalyi rendelet előírta, a pékségeknek fél évük volt tehát arra, hogy a változásokra felkészüljenek. Az illetékes hivatal ellenőrzi is az új szabályok betartását.

Szamosfalviné Papp Katalin - vezető, Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály, Kormányhivatal
“Első esetben, ha az nem élelmiszerbiztonsági hiba, és nem veszélyezteti súlyosan a fogyasztókat, akkor figyelmeztetéssel lehet élni. Mi szoktunk is ezzel a lehetőséggel élni, és azt gondolom, hogy sokkal célravezetőbb és hatékonyabb egy figyelmeztetés, amikor megadjuk a lehetőséget, hogy a vállalkozó önként kijavítson egy problémát.”

Hogy a vásárlási szokásokban milyen változásokat hoz az Élelmiszerkönyv módosítása, még nem tudni. A rendelkezés értelmében ugyanis fokozatosan csökkenteni kell például a kenyerek sótartalmát is, ami a termékek ízére is nagy hatással lesz.