Hírek

Szigorúbban ellenőrzik ezentúl a maszkviseléssel kapcsolatos szabályok betartását

2020. szeptember 15., 19:29

Szombathelyen a tömegközelkedési járműveken és az üzletekben kötelező a maszk - az intézmények intézkedhetnek saját hatáskörben. Egyelőre nem büntetnek, csak figyelmeztetnek.

Szigorúbban ellenőrzik ezentúl a maszkviseléssel kapcsolatos szabályok betartását

Ebben a vegyes kereskedésben a vásárlók jelentős többsége szabálykövető, és viselik a maszkot. Alig tíz százalékukat kell csak figyelmezetni arra, hogy maszk nélkül tilos bejönni.

Nagy Krisztina - boltvezető - Vasi Fortuna ABC
“Ha belép valaki, és nincs rajta maszk, megkérjük, hogy vegye fel, ha azt mondja, hogy nincs, vagy elfelejtette, akkor - volt rá példa nem egyszer, hogy - kiment a kocsiba, vagy megvette, mert nálunk is lehet kapni a boltban, kért egyet és a végén kifizette, viszont vannak olyanok, akikre hiába szól az ember, elég sok atrociás van ebből, nem mondanám, hogy mik vagyunk mi, hogyha többször rászól az ember, és a végén már erélyesebben szól rá!”

A rendőrség ellenőrzi a maszkviselést - nemcsak a bolt dolgozóit, hanem azt is figyelmeztetik, aki vét az előírások ellen.

“Volt olyan járőr, aki bejött vásárolni, nem vette észre a vásárlót, aki bejött maszk nélkül, de hallotta, hogy rászóltunk, és ő is rászólt, hogy tessék használni a maszkot!”

A vásárcsarnokban április 6-ától kötelező a maszk viselése.

Polákovics Marietta - ügyvezető igazgató - Szombathelyi Vásárcsarnok
“Biztonsági őreink folyamatosan járják a vásárcsarnok területét, és figyelmezetetik azokat a vásrlókat szájmaszk viselésére, akik esetleg a vásárcsarnokba belépve, mégis lehúznák a szájmaszkot.”

Sokan ugyanis megpróbálják kijátszani a szabályokat. Ők azonban figyelemeztetésben részesülnek: a biztonságiak mindenütt ott vannak.

Sipos Imre - biztonsági őr -Szombathelyi Vásárcsarnok
“A tapasztalatom az, hogy a második hullámban sokkal több dolgunk van, mint az elsőben volt, több a renitens, többet kell figyelmeztetni az embereket, az elsőben könnyebb dolgunk volt, most sokkal többen vannak, akiknek szólnunk kell! - Hogy reagálnak? - Hát, vegyesen, azért nagy részük hallgat rám, természetesen, de egy-kettő van, akit mondjuk kétszer is kell figyelmeztetni.”

A fővárosban péntektől 15 ezer forint pénzbüntetéssel sújtják majd azt, aki zárt térben nem visel maszkot; a MÁV és a VOLÁN járatain a rendőrség mellett a polgár- és vagyonőrök ellenőrzik a szabály betartását - leszállítják, aki nem visel maszkot.

Szombathelyen a tömegközelkedési járműveken és az üzletekben kötelező a viselése - az intézmények intézkedhetnek saját hatáskörben, többségük élt is ezzel a lehetőséggel.