Hírek

Szikla központ

2011. április 28., 15:15
70 pszichiátriai beteg nappali ellátására nyílik lehetőség a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Szikla Szociális Központjában. A gondozottak művészetterápiás csoportokban gyógyulhatnak, és négy órában dolgozhatnak is, így kiegészíthetik kevéske rokkantnyugdíjukat.
Szikla központ

Rézdrótokat fejtenek le műanyag gyűrűkről ezek a betegek a Szikla Szociális Központ egyik foglalkoztatójában. Az Epcosnak dolgoznak be napi négy órában. Ebben a másik helyiségben pedig autó üléshuzatokhoz használt maradék bőrt vágnak azonos méretűre egy jánosházi cég megrendelésére. 80 pszichiátriai beteg közösségi gondozását végzik az új központban.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
"A közösségi gondozás annyit jelent, hogy a gondozók kijárnak házakhoz, amikor azt látják, hogy olyan állapotban van, hogy el tud jönni a csoportba, akkor bevonjuk őket a csoportfoglalkozásokba."

A nappali ellátásba 70 főt tudnak bevonni. Ez máris kevésnek bizonyul, még többre lenne igény - mondja az igazgatónő. A művészetterápiás csoportok munkái díszítik a házat: a betegek festhetnek, agyagozhatnak, szőhetnek, emellett dolgozhatnak az itt kialakított nyomdában is. Ez segíti a gyógyulásukat, és még bevételt is termelnek, hiszen a termékeket vásárokon adják el.
A mai ünnepélyes avatóra több száz meghívott vendég érkezett az egyházmegyéből. A felszólalók méltatták a 20 éves szombathelyi karitász tevékenységét, és az egyházak szociális ellátásban vállalt szerepét.

Soltész Miklós - államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
"Idős, bentlakásos ellátás több mint 30 százalékát egyházi intézmények látják el, ez az összes közel harmada. A házi segítségnyújtásnál 20

A házat egykor Szily János püspök építtette, akkoriban kocsiszínként használták. Több mint 100 millió forintot költöttek az átalakítására: 60 milliót uniós pályázaton nyertek, 40-et adott az egyházmegye, és számos helyről kaptak még adományt.
Veres András megyéspüspök áldotta meg a központot, majd a szalagátvágást követően a meghívottak bejárhatták a megújult épületet.