Hírek

Színes a civilek programkínálata februárban

2024. február 01., 15:02

Kulturális csúcstalálkozó, látvány-disznóvágás, karate kupa, kézműves délután, kvíz est és gyalogtúra. Színes a civilek programkínálata februárban is. A hagyományos sajtóreggelit rendhagyó időpontban - a civilek napja alkalmából - csütörtökön rendezték meg.

Színes a civilek programkínálata februárban

Ma van a civilek napja, ami felhívja a figyelmet, milyen fontos munkát végeznek a civil szervezetek, közösségek. Vas vármegyében 1644 egyesület működik.

Gorza Norbert - szakmai vezető, Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

"1997 óta február elseje a civilek napja. Ilyenkor fokozottan igyekszünk ráirányítani a civil szervezetek értékteremtő tevékenységére a társadalom figyelmét. Ennek keretében rendhagyó civil sajtóreggelit tartottunk, illetve kiírtuk még januárban a Civil életképek Vas vármegyében című fotópályázatunkat, amit a közösségi médiában ma publikálunk."

A felhívásra 106 fotó érkezett. Amelyik szervezet a legtöbb lájkot kapja a következő egy hétben a Facebookon, ajándékcsomagot nyer. A sajtóreggelin ezúttal is bemutatták az aktuális civil programokat. A H+ Egyesület február 16-án kávéházi irodalmi estet szervez a Kilences kávézóban, a vendég Devecsery László és Tóthárpád Ferenc. Március elsején a TIT-tel közösen kulturális csúcstalálkozót rendeznek, amelyre intézményvezetőket és érdeklődőket várnak. Folytatódik a civil zsurnaliszta képzés is, ezúttal Sárváron és Körmenden.

Simon Ádám - elnök, H+ Média és Kulturális Egyesület

"Nyugat-Dunántúlon öt helyszínen - ebből három már megvalósult - tartunk civil zsurnaliszta képzéseket, ahol most főleg a mesterséges intelligencia használatát mutatjuk be, hogy azt milyen módon lehet tartalomgyártásra felhasználni, milyen eszközök állnak rendlekezére, enek milyen etikai szabályai vannak, és bemutatjuk a civil zsurnalizmus alapjait. Igyekszünk olyan képességeket adni a civilek számára, hogy tartalmaikat minél színesebben, sokoldalúbban tudják leírni."

A Káldi Napraforgók Egyesülete most szombaton rendezi a 11. Falusi összeRÖFFenést, ami látvány-disznóvágással, házi kenyérsütéssel, toros finomságokkal csalogatja a látogatókat.

Makramé fonás és süteménydíszítés lesz a program február 7-én a Kilences Kávézó Valentin-napi kézműves délutánján. 9-én élményfestést tartanak, 15-én bemutatják Németh Katalin Falumesék című könyvsorozatának jáki kötetét. 22-én pedig Lengyel Balázs, a Budapest Park színpad-fotósa mutatkozik be képeivel.

175 éve indult a tavaszi hadjárat, erre emlékezik előadásokkal, kiállítással, huszárbemutatóval a Herényi Kulturális és Sport Egyesület. Február 10-én kvíz estet szerveznek a Herényiek Házában, 3-6 fős csapatok jelentkezését várják.

Február 22-án és 23-án civil véradás lesz a Vérellátó Központban. A legtöbb önkéntest küldő szervezet jutalomban részesül.

Február 24-én ismét lesz Sakura Kupa, ahol nyugat-dunántúli karate egyesületek mintegy 150 versenyzője mutathatja meg tudását 60 kategóriában. Március 2-án őrségi túrát szervez a Sakura Egyesület 12, 22 és 42 km-es távon, start a magyarlaki művelődési háznál.