Hírek

Szinte teljesen kiürült a kőszegi gyermekfalu, kisebb családokban élnek az állami gondozottak

2021. május 04., 13:55

Egyre inkább családszerű ellátási formákat szeretnének megvalósítani az SOS-Gyermekfalvak magyarországi központjaiban, emiatt évek óta komoly átalakulási folyamat zajlik az alapítványnál. Mindez érinti a kőszegi intézményt is. A legtöbb, nagylétszámú család fogadására kialakított házban Kőszegen most már bérlők laknak, mindössze két épületben élnek SOS-es gyerekek nevelőszülőkkel. Utóbbiakból Vas megyében egyébként komoly hiány van.

 

Szinte teljesen kiürült a kőszegi gyermekfalu, kisebb családokban élnek az állami gondozottak

Vas megyében jelenleg 13 nevelőszülővel dolgozik az SOS Gyermekfalvak Alapítvány. A kőszegi házak közül csupán kettőben laknak állami gondoskodásban élő gyermekek, többségük Vas megye településein kisebb létszámú családokban találta meg új otthonát. A kőszegi ingatlanokat pedig kiadják.

Kiss Gergely - ügyvezető igazgató, SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa
A régi modellben 5-6-7 gyerek élt egy SOS anyánál egy nevelőszülőnél a gyerekfaluban. És ezt a nagyon nehéz feladatot mi megtámogattuk egy ingatlannal, volt egy sofőr, aki segített esetleg iskolába vinni a gyerekeket, volt karbantartó, aki rendbe tartotta a házat szb… De akkor is azt tapasztaltuk, hogy 6-7 gyerek az egy nagyon-nagy vállalás. Jelenleg az átlagos gyereklétszám egy SOS-nél dolgozó nevelőszülőnél 2,4, ez régen ugye 5-6 között volt. Ez nagyon fontos a minőség szempontjából.

Ezek a nehéz sorsú gyerekek hatalmas hátránnyal indulnak az életben. Ők  korábban sorstársaikkal töltötték idejük nagy részét, most viszont intergrált formában lakóhelyük közelében járnak teljesen átlagos iskolába, átlagos gyerekek társaságában. Ez az új rendszer a társadalomba való beilleszkedést segíti, amiben partner a szombathelyi önkormányzat is.

László Győző - alpolgármester
“Tavalyi évben ismét megújítottuk. Jelenleg 2025-ig tart ez az együttműködés. Ez lényegében arról szól, az  önkorményzat négy bérlakást biztosít az alapítvány számára valamint évi 3 millió forintot, hogy a gyermekfaluból kikerülő gyerkek életkezdését ezzel támogassuk. Illetve együttműködünk továbbá abban is, hogy az innen kikerülőknek illetve a nevelőszülőknek bérlakásokban lakhatást biztosítsunk. Jelenleg 11-en vesznek részt ebben a programban és nagy sikere van. Én azt gondolom, hogy ez egy olyan kezdeményezés volt, ami pártokon, politikán felül áll, és ahogy ígértük, hogy a jó dolgokat folytatjuk, és ezt is folytatni fogjuk.”

Az SOS Gyermekfalvaknál folyamatosan toboroznak nevelőszülőket, hiszen a kisebb létszámú családokat alapul véve sokkal több nevelőszülőre lenne szükség. Az országban több mint 100 SOS nevelőszülő dolgozik. Vas megyében jelenleg 40 gyereknek tudnak otthont biztosítani, de ha újabb nevelőszülők jelentkeznek, ennek a dupláját szeretnék biztosítani.