Hírek

Szlovén kortárs dráma a Weöres Sándor Színház új évadában

2019. szeptember 13., 16:11

Szlovén kortárs dráma, az 5 fiú lesz a Weöres Sándor Színház első bemutatója ebben az évadban. A történet öt kiskamaszról szól, akik játékaikban, egymással szembeni játszmáikban akaratlanul is az otthon látottakat, hallottakat jelenítik meg. Így esik szó családon belüli erőszakról, homoszexualitásról, társadalmi előítéletekről. Az előadás különlegessége, hogy a fiúk szerepét színésznők alakítják.

Szlovén kortárs dráma a Weöres Sándor Színház új évadában

"Én Balázst játszom, és Balázs 11 éves." taps

Balázs, Gyuri, Dénes, Vid és Kristóf - öt fiú, öt különböző karakter. 10-11 évesek, nyitottak a világra, szivacsként szívnak magukba minden információt.

Gonda Kata - színész, "Balázs"
"Ami szerintem nála látható, az az agresszió, ami elképesztően kijön belőle. Például a csúnya beszédben, hogy neki ezt muszáj kipróbálnia, és minden játékot oda futtat ki, hogy verekedés legyen benne."

Nagy-Bakonyi Boglárka - színész, "Dénes"
"Hiperérzékeny, neki van a legnagyobb szíve, empatikus, kicsit koravénnek gondolom őt."

"Na, tényleg gondolkodtam, azon, hogy nem akarok többé Batman lenni."

Ahogy a kiskamaszok, ők is olykor kegyetlenek, agresszívak, bántják egymást, a bajban mégis összetartanak. Egyik eljátszott helyzet követi a másikat: a szuperhősök csatája egy csapásra családon belüli erőszakká, az előítéletek és gyilkos indulatok játszmájává változik.

Dunai Júlia - színész, "Kristóf"
"Minden srácnak megvan a saját csomagja, és úgy is lettek kiosztva ezek a szerepek, hogy mindenki tudja játszani a saját csomagját. Ezért is szuper ez az előadás, mert amit ottohn látnak a gyerekek, azt eljátsszák."

A rendező, Jasa Koceli saját országának drámairodalmából, Simona Semenictől választott darabot a színház felhívására.

Jasa Koceli - rendező
"Az Öt fiú a legtöbbet játszott szlovén dráma a világon. Öt kisfiú életét meséli el úgy, hogy a karaktereket színésznők játsszák. A rendezők általában nagyon izgalmasnak találják, hogy azzel kísérletezzenek, hogyan tudják a felnőtt nők eljátszani a fiatal fiúkat."

"Megmondtam vagy nem, hogy ilyenekkel ne gyere! Nekem ebből elegem van, megyek sorozatot nézni."

Beszédes az is, hogy a fiúk olyan szentek nevét viselik, akiket a középkorban megkínoztak és lefejeztek. A színésznők számára izgalmas kihívás fiú karaktereket jászani, szinte lubickolnak a szerepekben.

Alberti Zsófi - színész, "Vid"
"Mindenki, akinek van gyereke, elgondolkodhat azon, milyen baromi nagy hatása van a gyerekének a fejlődésére, világnézetére. Van bennünk egy pici félelem, hogyan fogadja ezt a bérletes közönség, de ha nyitott szívvel tudnak beülni, és elhiszik, hogy gyerekek vagyunk, mert tényleg ilyenek a gyerekek, amit mi csinálunk, akkor talán érzékenyíteni is tudunk."

Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott. Az 5 fiú premierje pénteken 19 órakor kezdődik a Márkus Emília teremben.