Hírek

Szobrot avattak Boldog Brenner János tiszteletére Budapesten

2018. december 18., 15:43

A Szombathelyi Egyházmegye vértanú papja a szerzetesrendek működési engedélyének megvonása után lakott a fővárosban. Erdő Péter bíboros áldotta meg az alkotást.

Szobrot avattak Boldog Brenner János tiszteletére Budapesten

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziummal és a mellette lévő templommal szemben, a Villányi út és a Feneketlen tó közötti területen állították fel a Brenner-szobrot. Az ünnepségen Székely János megyéspüspök kiemelte, hogy Brenner Jánost lelkesítette a ciszterci jelmondat: Lángolj és világíts! Nagy vágya volt, hogy követhesse Szent Bernátot. A diktatúra Brenner Jánosnak még a nevét is örökre ki akarta törölni a történelemből.

Székely János - megyéspüspök
A mai napon azt ünnepeljük, hogy a diktatúrának ez a kísérlete nem sikerült. A történelem igazi ura a teremtő és beteljesítő Isten.

Boldog Brenner János szobrát testvére, Brenner József, valamint a megyéspüspök leplezte le. Az alkotást Erdő Péter bíboros áldotta meg. Brenner József szólt arról, hogy bár a kommunizmus idején nem lehetett Brenner Jánosról beszélni, emlékére már néhány évvel a halála után készült egy művészi alkotás.

Brenner József - nagyprépost
legelős kép ami róla készült 1959-ben egy dombormű, amit itt Budapesten készítettek. Mivel hallgatni kellett róla a szüleim Szombathelyről jöttek fel és vitték el ezt a képet. Fettich Nándor volt a készítője

A szobor Rieger Tibor szobrászművész alkotása.