Hírek

Szobrot avattak Herman Ottó tiszteletére

2014. december 12., 16:28

December 27-én lesz száz esztendeje, hogy elhunyt Herman Ottó természet és néprajzkutató, régész, politikus. Az utolsó magyar polihisztor mellszobrát pénteken avatták fel a nevét viselő szombathelyi iskola udvarán.

Szobrot avattak Herman Ottó tiszteletére

Herman Ottót az 1990-es évek elején választotta az önállóvá vált Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tantestülete névadójául.

Hodvogner Csaba igazgató – Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
,,Herman Ottó neve, aki egy univerzális ember, egy polihisztor és egy olyan iskola, ami sokszínű szakképzést folytat az agrár, - illetve a környezetvédelmi területen igazából abszolút összeillik. Az idei év, ami egyben Herman Ottó emlékév is ezt erősítette meg bennünk.”

A szoboravató ünnepségen a város nevében Koczka Tibor, alpolgármester mondott köszöntőt.

Koczka Tibor - alpolgármester
,,Az ilyen és ehhez hasonló rendezvénysorozatok erősítik a diákokban az iskolához való kötődést, erősítik ezáltal a városhoz való kötődést, és ezek a programok hosszú távon erősíthetik a Szombathely visszavár programunkat, de még jobb, ha a Szombathely megtart programunkhoz járulnak hozzá.”

A terv, hogy Herman Ottó születésének 180. évfordulóján szobrot állít az iskola, nyáron született meg. Átadásakor V. Németh Zsolt államtitkár mondott avatóbeszédet.

V. Németh Zsolt - államtitkár, FM
,,Biztos vagyok benne, hogy ez a szobor, ez a műalkotás, ez hosszú időn keresztül elkíséri az itt tanuló diákok és az itt tanító tanárokat egész életükben.”

A mellszobor Kékesi Gábor körmendi szobrászművész alkotása.

Kékesi Gábor - szobrászművész
,,Szerettem volna egy fiatalabb Herman Ottót megörökíteni. Igazából az alapgondolatom az, hogy én jobban szeretném magamat egy fiatalabb képen megörökíteni, mint egy idősebb kori portrét. Szerintem jobban ki tudom hangsúlyozni a természethez közeli énjét.”

V. Németh Zsolt államtitkár Hodvogner Csaba igazgatóval közösen leplezte le, majd koszorúzta meg a mellszobrot.  Herman Ottó emlékév jövőre is lesz, akkor születésének 180. évfordulójára emlékeznek majd.